Клисарова: Не бива да създаваме образовани безработни

“Не бива да създаваме образовани безработни, а млади хора с такива знания и умения, които да ги реализират на пазара на труда веднага след завършване на гимназия”, заяви във Варна министърът на образованието и науката проф. д-р Анелия Клисарова.

„Ще има промени и в Кодекса на труда и в други наредби, така че младите хора да имат условията и да учат, и работят. Това време да им се зачита за стаж и да получават съответно възнаграждение, което да намали социалната зависимост в някои семейства с по-нисък социален статус и да мотивира тези хора да отиват в професионалните училища. Защото е много важно е един млад човек да завърши с професия”, отбеляза Клисарова.

“Изготвянето на учебните планове и програми е заложено да се прави заедно с представители на бизнеса. В момента се разработва проект, според който при планиране на бройките и тяхното разпределяне в професионалните школа през следващите 3-4 години ще се прави от общините, заедно с Регионалния инспекторат по образование, училищните директори и представители на бизнеса в съответния регион. По този начин план-приемът ще бъде свързан с нуждите на бизнеса и ще бъдат по-сигурни работните места за завършващите средно образование”, добави образователният министър./КРОСС/