Райчев: Тези избори са междинни, нещо като муле – нито кон, нито магаре

“От избирателната активност на изборите на 25 май ще зависи колко партии ще влязат в Европейския парламент. Българите най-вероятно ще изпратят в Брюксел най-вероятно 4 партии. Втората вероятност е да са три, трета – 5, а най-малко вероятно, но все пак възможно, е да са шест”, прогнозира социологът Андрей Райчев в ефира на бТВ.

“Всичко зависи от височината на бариерата – ако тя се смъкне на 120 хиляди, ще влязат повече партии, но ако се вдигне на 180 хиляди – ще се окажат по-малко”, пресметна той.

“Когато изборите са европейски излизат около 2 млн. души, а когато са национални – 3.5 милиона. Сега тези европейски избори са междинни – нещо като муле – нито кон, нито магаре. Това са европейски избори, които играят ролята на национални, но са междинни, някакъв мелез и най-вероятната цифра е между 2.5 милиона и 3 милиона души, като в този случай влизат четири партии по моята прогноза”, заяви социологът.

Според Андрей Райчев хората са разбрали, че демокрацията е едно голямо смокиново листо и богатството от 40 милиарда след приватизацията стана притежание на малцина./КРОСС/