Две обвинения за убиеца на бургаската банкерка

Бургаската окръжна прокуратура внесе обвинителният акт срещу Любомир Симеонов, който на 23 септември миналата година застреля в центъра на Бургас регионалният директор на „УниКредит Булбанк” Павлинка Йовчева. Бизнесменът Симеонов е обвинен, че на 23 септември сутринта е умъртвил предумишлено банкерката, като я прострелял в гърдите с пистолен „Макаров”. Според Наказателния кодекс престъплението е наказуемо с лишаване от свобода от петнадесет до двадесет години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

Второто обвинение е, че през месец юли миналата година, в град Павел баня е купил от неизвестни лица пистолета със заличени фабрични номера и до датата на убийството, го е държал в Сливен без да има разрешение за това. С оръжието държал незаконно и единадесет деветмилиметрови патрона. Това се наказва с от две до осем години затвор.

След убийството Любомир Симеонов заяви, че е действал с напълно ясно съзнание, воден от идеята да предизвика интереса на обществеността. В разпространена от неговата съпруга в интернет жалба до Арбитражния съд към Българската стопанска камара той обвинил вече мъртвата банкерка и нейни колеги в системен рекет към него.

Симеонов твърди, че след като е спечелил европейски проект, за да разшири своята производствена база, е бил подлаган на системен натиск от Павлинка Йовчева, бившия директор на филиала на банката в Карнобат Веселин Желев и настоящият – Таня Колева. Регионалният риск-мениджър Станка Атанасова и Екатерина Колева от централата на банката, пък, според неговата жалба, са пречили умишлено на неговото желание за среща с по-висшестоящи служители на „УниКредит”.

Бизнесменът описва, че горепосочените са го съветвали няколко пъти да смени фирмата-строител на бъдещото ново хале, както и фирмата за строителен надзор. В изложението до Арбитражния съд към Българската стопанска камара е точно отбелязана и въпросната фирма, препоръчвана от банкерките за поемане на строежа. Симеонов твърди, че същата организация е вършила строителните работи и на две други фирми от същия бранш – търговия с билки, които били под протекцията на горепосочените./КРОСС/