Канада изпраща военна фрегата в Черно море

Фрегатата HMCS Regina в Арабско море ще се присъедини към военноморските сили на НАТО в Черно море в отговор на ситуацията в източната част на Европа, заяви канадският премиер Стивън Харпър.

Въпреки изявлението му, все още няма яснота каква ще е ролята на Канада по отношение на кризата с Украйна.

От Министерството на националната отбрана отказват да предоставят допълнителна информация, като например кой ръководи кораба и кога ще пристигне. „Действията все още се планират”, заявяват от министерството, цитирани от Ottawacitizen.com. Харпър съобщи вчера, че HMCS Regina ще се присъедини към постоянните военноморски сили на НАТО, като част от „успокояващите действия на НАТО за Украйна”.

„Канада работи с ръководството на НАТО и нашите съюзници, за да се определи как точно HMCS Regina ще участва. Докато това не бъде решено, ние не можем да кажем накъде ще отплава корабът или кога ще напусне Арабско море и ще се присъедини към флота на НАТО”, отбеляза премиерът.

В силите на НАТО се очаква да се включат и Кралските военно-въздушни сили. Все още не може да се каже дали самолетите CF-18 ще бъдат въоръжени. На този етап очакванията са около 228 служители на Канадската армия да бъдат изпратени в Румъния и още 15 в централата на НАТО в Белгия.

Консервативното правителство на Канада твърди, че разполагането на силите е ясно послание към Русия за действията й в Украйна. „Изпращаме послание към Русия и успокояваме нашите съюзници”, обяснява министърът на отбраната Роб Никълсън. /КРОСС/