Русия подаде иск срещу ЕС в Световната търговска организация

Русия е подала иск срещу Европейския съюз в Световната търговска организация, като претенциите на Москва се отнасят за т.нар. Трети енергиен пакет. Това съобщава пред ИТАР-ТАСС източник, запознат с въпроса.

Информацията за иска беше потвърдена от Максим Медведков от руското икономическо министерство. Според процедурата, в рамките на два месеца страните трябва да проведат консултации. Ако те приключат безуспешно, Русия може да поиска сформиране на група от арбитри, която да разгледа спора, обясни Медведков. Той предположи, че консултациите може да бъдат проведени най-рано през втората половина на май.

По думите му, по време на преговорите на Русия за влизане в Световната търговска организация, Европейският съюз се е опитвал да накара Москва да раздели Газпром на две компании – едната, свързана с добива на синьо гориво, а другата – с неговото транспортиране. Той като това не се е случило, общността е приела Третия енергиен пакет. Според него фирма, която произвежда газ, не може да притежава тръба на европейска територия.

Преди две седмици Европейският парламент призова газопроводът „Южен поток” да не бъде строен. ИТАР-ТАСС обаче отбелязва, че сключването на споразуменията за изграждането му с държавите, през които ще минава тръбата, е станало преди приемането на пакета./КРОСС/