Дете падна във фонтаните на НДК, състоянието му е критично

Състоянието на 10-годишното дете, което вчера падна във фонтаните на НДК в София, продължава да е критично. Момчето е паднало от около 10 м височина, в необезопасен участък от фонтана. То е било с баща си.

Детето е настанено в реанимацията на „Пирогов” в кома.

Цялостна реконструкция на фонтана около НДК ще започне тази година. Ще бъдат търсени варианти за цялостно решение, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова в коментар на инцидента.

По думите на Фандъкова – инцидентът е изключително тежък: „Участъкът, където е играло детето, е част от фонтана, а не участък за преминаване. Вчера изпратих екип, който да провери дали конструкцията на фонтана е нарушена. Такава няма. Възложила съм да се направи временно обезопасяване с видими знаци и табели. Предстои цялостната реконструкция на фонтана, защото ние смятахме, че той е опасен от гледна точка на това, че помпите не бяха изнесени отвън, на изискванията за безопасност. Точно затова предвидихме този голям ремонт, който ще започне от тази година. Във връзка със случилото се ще поискам от инженерите да помислят дали има вариант за някакво видимо обезопасяване на тази част”, посочи Йорданка Фандъкова. /КРОСС/