Започна Националният Тракийски събор „Гергьовден – 2014″ в Поморие

Още в 9.00 часа на 4-ти май 2014 г., Поморие събра представители от различни краища на страната като участници в Единадесетото издание на Националния Тракийски събор „Гергьовден – 2014”. Само през първия ден записаните участия са 120. Многобройните индивидуални и групови фолклорни изпълнения показват, че изворът на песента е дълбок и непресъхващ и че за него има място както в делника,така и на празника.

Красимир Премянов- председател на Националния съюз на тракийските дружества в България, Ива Кусева-народен представител, Павел Маринов- областен управител на област Бургас, Юсеин Мехмед- зам.- областен управител, Иван Алексиев-кмет на община Поморие, Илиас Йелмъс- бивш кмет на Ениджи, Али Кьокен – председател на общински съвет в Ениджи, председателят на тракийско дружество „Антим 1” от гр. Бургас, Елена Мурджева-председател на Тракийско Дружество “Одринска епопея” гр. Поморие, представители на общинска администрация и общински съветници бяха на официалното откриване на фестивала.

Надпяванията и танците на мало и голямо на лятната сцена на читалище”Светлина-1939” и около нея, многобройните зрители на събора придават неповторима празнична атмосфера на събитието, в навечерието на Гергьовден, празника на град Поморие. Националният Тракийски събор „Гергьовден – 2014” продължава и на 5 май от 9.00 ч.

Очаквайте резултатите на наградените участници, които са оценявани от жури в състав: председател: Проф. Д-р Стефан Чапкънов и членове: Калинка Згурова – странджанска народна певица, Николай Николаев – музикален педагог, гъдулар, музикален редактор в радио “Стара Загора”, Илка Димитрова – музикален редактор БНР, Димитър Стойков – акордеонист и народен изпълнител и Дора Арбова – музикален педагог

juri

 

publika

veselie