6 май -храмов празник на Поморийския манастир

Поморийският манастир “Св. Георги Победоносец” е единственият действащ мъжки манастир на територията на Югоизточна България. 6 май е официален празник на гр. Поморие и на манастирската обител. И тази година пред манастира е организиран традиционният панаир за Гергьовден, на който отново ще се съберат местни жители, хора от цялата страна и от чужбина.

В манастира се съхраняват много ценни образци на иконографското изкуство от 18 и 19 век. Един от тях е храмовата икона на “Св. Георги”, рисувана от помориеца Темистокъл Диамандопуло Зограф. Една от най-ценните светини в манастира е аязмото с вграден барелеф на Св. Георги. Емблемата на манастира е 20-метровата кула – камбанария построена през 1966 г.

История на манастир”Св. Георги Победоносец”в Поморие:

Както навсякъде по Черномороето, християнството се е появило рано в Поморие (Анхиало). Съществуват данни, че християнски монаси са идвали в града още през 3-4 век, а през 7 век вече съществува храм, посветен на Св. Георги. През 812 г. Анхиало е превзет от хан Крум, а към 894 г. там е създадена българска църковна организация. От края на 13 век Анхиалският епископ е почетен със сан митрополит. През 14 век Поморийският манастир е разрушен от турците. В края на 17 век, турчинът Селим Бей, който бил неизлечимо болен, се заселва тук и построява чифлик на мястото на предишния манастир. Една нощ на Селим Бей му се присънило, че намира лековита вода в имението си. На сутринта започнал да търси мястото и намерил мраморен барелеф на Св. Георги, под който бликнала водата от съня му. Селим Бей пил от нея и оздравял. Според легендата, след тази случка Селим Бей и цялото му семейство приели християнството. Барелефът на Св. Георги все още се пази и може да се види в манастира. Селим Бей също така построил малък параклис до аязмото, който дал началото на сегашния манастир. След като овдовял, Селим Бей дарил земите си на манастира и станал първия му игумен, a след смъртта си бил погребан до аязмото. Сегашната църква е построена през 1856 г. върху основите на предишния храм. През 1966 г. в манастира е построена 20-метрова кула – камбанария.

От 2005 г. до сега игумен на светата обител е йеромонах Иеротей.

Храмовият празник на Поморийския манастир е на 6 май и той се явява и празник на град Поморие. Празникът е съпътстван от тридневен панаир, а в манастира се стичат богомолци от цялата страна да се молят на Свети Георги за здраве и берекет.