Празникът на Поморие /видео/

С тържествена литургия в поморийския манастир, отслужена от Н. В Пр. Сливенския митрополит Йоаникий, започна празничната програма в чест на патрона на града Св. Георги Победоносец. За празника по традиция бе осветен  и курбан, който беше раздаден.
Веднага след това програмата продължи на лятната сцена на читалище “Светлина 1939”, където със свои изпълнения се представиха Групата за автентичен фолклор „Здравец”, с ръководител Василка Стойкова и Фолклорна група „Пей сърце” при Клуба на пенсионера „Св. Георги”, с ръководител Въла Ерменлиева

Вижте няколко от изпълненията на двете фолклорни групи тук:

В празничната програма участие взеха Общински духов оркестър и Духов оркестър при СОУ „Иван Вазов. Младите музиканти изправиха на крака публиката с изпълнение на националния химн.

След изявата на двата духови оркестъра бяха представени и официалните гости: народните представители д-р Галя Милева и Ива Кусева, заместник-областният управител на Бургас, Юсеин Мехмед, заместник-кметът на Община Волос за град Нео Анхиало, Гърция – Пандели Пеликано, кметският наместник Никос Станьо, председателят на общинския съвет на Енидже, Турция – Али Кьокен и бивш кмет и настоящ председател на общинския съвет Илияз Йълмам.

Приветствия към жителите и гостите на Поморие отправиха кметът на общината Иван Алексиев и зам. кмета на Нео Анхиало Пандели Палеканос.

“По стара традиция днес ние почитаме нашия светец, закрилник и благодетел на нашия град – Свети Георги Победоносец. В миналото Свети Георги е бил благодетел и закрилник на овчарите, днес той е символ на доброто и победата. Нека Свети Георги е закрилник на всеки един от нас, да пази нашите домове, за да продължим нашето развитие с духа на победители”, пожела кметът Иван Алексиев.
Заместник-областният управител на Бургас Юсеин Мехмед прочете поздравителен адрес от областния управител Павел Маринов. Пожелания за здраве и благополучие отправи и заместник-кметът на град Нео Анхиало. Специално за празника беше прочетен поздравителен адрес от президента на Република България Росен Плевнелиев.

Видеозапис от поздравленията гледайте тук:

След официалните приветствия беше представен за първи път химна на град Поморие, в изпълнение на Детска вокална група „Слънчев ритъм” при Читалище „Светлина 1939”, с ръководител Рада Джафарова. Справка от архива на Радио Милена ни подсказа, че песента и текста се изпълняваха от хора на училище “Ив. Вазов” през края на 70-те години под ръководството на г-жа Веселина Янева.

Вижте изпълнението тук:

Програмата завърши с концерт на ПФА „Странджа” гр. Бургас, с главен художествен ръководител Марио Егов

 

1 коментар

  1. Розалина Коцева

    Химна на Поморие си има автори , които трябва да се знаят . Песента "Поморие" е написана от
    Зарко Коцев по текст на С. Пеев през 1979 година.