За много наши ученици „Под игото” е една дума

Десетокласничка не прави разлика между „сонет” и „сюнет”. За много наши ученици „Под игото” е една дума. Голяма част от тях ходят на училище без учебници. Това са само част от проблемите на българското образование, коментирани от преподавателите Ивайло Ненков и Асен Александров и Тити Папазов в студиото на Нова телевизия тази сутрин.

„Има огромно разминаване между това какво учат децата и техните потребности, системата е много остаряла”, това е причината, според Ивайло Ненков, децата да са неграмотни. Според него учениците зубрят и запомнят информация наизуст, без да мислят и да задават въпроси. По думите на Асен Александров, начина на преподаване е много остарял и той трябва да се промени. Според него в училищата трябва да се преподават концепции и учителите да научат децата си да задават въпроси.

Според Папазов основният проблем е липсата на дисциплина. Според него дори сутрешната гимнастика дава чувство за ред, освен, че е полезна за здравето.Според него родителите оказват натиск над учителите, децата нямат респект към своите преподаватели.„При нас не е демокрация, а свободия. Учителят трябва да е най-близкия човек на детето. Сега родителите командват учителите”, каза от своя страна Тити Папазов. По думите му авторитетът на учителите е тотално унищожен.„Няма респект от страна на децата към учителите”, категоричен беше Папазов.

„Дисциплината тотално липсва”, добави Александров.

А като една от причините за невъзможността един ученик да бъде изключен от училище, гостите посочиха делегираните бюджети. Ако изключиш ученик, от една страна губиш пари, от друга – ти ще си виновен, защото презумпцията е, че ученикът не е виновен, обясниха те.

Не на последно място като причина за неграмотността на учениците те посочиха и липсата на отношение в семейството, цитира Кросс.