Облекчават административната тежест в туризма

Предстои гласуването на промените в Закона за туризма в парламента. В него са предвидени над 20 мерки за облекчаване на административната тежест върху туристическия бранш. Това обяви вчера вицепремиерът Даниела Бобева, която участва в срещата с представители на туроператорския, хотелиерския и ресторантьорския бизнес по повод предстоящия летен сезон.

Бобева допълни, че са положени усилия и за разрешаването на проблемите с липсата на достатъчно спасители по Черноморието. Тя посочи, че съвместно с БЧК е реализиран пилотен проект за обучение на младежи от социални домове, които могат да работят край морето още през този сезон. Бобева призова туристическия бранш да се възползва от различните стажантски програми, за да си осигурява млади и качествени кадри. Вицепремиерът допълни, че в страната има регистрирани около 28 хиляди безработни, които отговарят на изискванията да работят в сектора, а пречката да бъдат назначавани е, че живеят в общини, които не са до морето.

Бобева съобщи още, че до средата на юни ще бъде открито българско консулство в Екатеринбург, център на руската Свердловска област. По думите й, записванията на руски туристи се движат на нивата от миналата година и дори се очаква малък ръст. Тя посочи, че са дадени указания на българските консулски служби за по-бързо обслужване на желаещите да посетят и почиват в България. Същото се отнася и за пазарите в Украйна, Молдова и Беларус, посочи Бобева.

Тя уточни, че е постигнато споразумение със Словакия в полза на беларуските туристи, които искат да летуват у нас. Те ще получават шенгенски визи от Словакия и преминавайки през тази страна, ще заобикалят Украйна, за да стигнат до България. Става дума за около 100 хиляди туристи.

Вицепремиерът заяви още, че идеята летище Балчик да бъде отдадено на концесия заедно с това в София е ревизирана. В момента се прави концесионен анализ за аеропорта в крайморския град, който ще реши бъдещето му. Сега летището приема само малки самолети, като при нужда се командироват митнически екипи от Варна.

Зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Бранимир Ботев, който участва в срещата, призова за повече оптимизъм в бранша. Той посочи, че за миналата година ръстът в туризма в България надминава 2,5 пъти средния за Европа. Имаше много мрачни прогнози за много лош зимен сезон, но това не стана – имаме над 4% ръст, като статистиката не е отчела последните два месеца, обясни Ботев.

По отношение на новата стратегия на правителството за туризма той посочи, че тя е заложена до 2030 г. “За първи път България има секторна стратегия. Тя ще бъде внесена на Министерския съвет до седмици. Малко са областите, в които е изработена подобна стратегия. Когато се приеме и от Народното събрание, съм сигурен, че ще има един много стабилен и подробен документ за развитието на България”, каза още Ботев, цитиран от Кросс.