Обявиха обществена поръчка за крайбрежната алея свързваща Централна градска част и кв. Свети Георги в Поморие

bregoukrepvane

Община Поморие публикува обявление за обществена поръчка за проектиране, авторски надзор и строителство на брегоукрепително съоръжение между Централна градска част и кв. Свети Георги в Поморие. Проектът предвижда възстановяване на съществуващата брегозащитна дига до необходимата кота, възстановяване на бронировката на водния откос и превръщането й в пешеходна и велосипедна алея, която да подобри цялостния облик на бреговата линия на черноморския град.
Съобразно направеното планиране за необходим размер на разходите за изпълнение на дейностите, предмет на настоящата поръчка, максималния разполагаем финансов ресурс на възложителя е в размер от 1 666 667 лв.

Според заданието брегозащитна дига следва да бъде изпълнена като монолитна стоманобетонова конструкция, като от единия край /откъм Черно море/ се предвижда вълнобоен блок, а от другия бряг /откъм сушата/ ще има парапет с възможност за монтиране на пейки. Общата дължина на съоръжението е около 1560 м. Изпълнителят следва да предвиди осигуряване на транспортен достъп от уличната мрежа на гр. Поморие и крайбрежната алея по бул. „П.К. Яворов“. Предложеното решение следва да бъде съобразено с наличието на изградените буни и канала, свързващ морето с Поморийското езеро, пресичащ съоръжението.

 

Обявление за обществена поръчка за проектиране, авторски надзор и строителство на брегоукрепително съоръжение между Централна градска част и кв. Свети Георги в Поморие е публикувала местната Община. Проектът предвижда възстановяване на съществуващата брегозащитна дига до необходимата кота, възстановяване на бронировката на водния откос и превръщането й в пешеходна и велосипедна алея, която да подобри цялостния облик на бреговата линия на черноморския град.

Прогнозната стойност на проекта е 2 млн. лв. с ДДС, а срокът за изпълнение на поръчката е 6 месеца.

Според заданието брегозащитна дига следва да бъде изпълнена като монолитна стоманобетонова конструкция, като от единия край (откъм Черно море) се предвижда вълнобоен блок, а от другия бряг (откъм сушата) ще има парапет с възможност за монтиране на пейки. Общата дължина на съоръжението е около 1560 м. Изпълнителят следва да предвиди осигуряване на транспортен достъп от уличната мрежа на гр. Поморие и крайбрежната алея по бул. „П.К. Яворов“. Предложеното решение следва да бъде съобразено с наличието на изградените буни и канала, свързващ морето с Поморийското езеро, пресичащ съоръжението.

Брегоукрепването на Поморие е изключително важно за черноморското градче предвид щетите, които нанесе бурното море през последните няколко години. През март 2013 огромни вълни разрушиха бреговата ивица в местността Косата, а мъртвото вълнение отнесе бунгала и подкопа основите на заведения в района на почивните станции.

През февруари тази година при посещението си в местния Музей на солта министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева заяви, че близо 8 млн. лева са предвидени от държавния бюджет за цялостно укрепването на застрашените от наводнение зони в Поморие. Очакванията са проектът да приключи в рамките на две години, като същинската работа ще започне още през това лято.

– See more at: https://burgas.topnovini.bg/node/513075#sthash.I4b7eeBz.dpuf

4 Отзиви

  1. наивен гражданин

    Отново общината слага каруцата преди коня. Водени са преговори със собственика на терена на бившата ж-п.гара и какво от това, след като от поморийци никой не знае. Време е общината да излезе с пълна информация от водените проговори с фирмата която е собственик на терена и какво са се споразумели.

  2. Не искам да споря , но какво значение има това след като явно са се разбрали и ще почне най-после строителството на алеята ? Което е най-важното мисля .

    • Най-важното е да не се откраднат парите и последвало разрушаване на дигата, както стана с дигата в квартал Свети Георги.

  3. Анонимен

    Да попитам освен алея за пешеходци и велоалея, ще има ли растителен пояс (така,както има и в сега съществуващия участък) и улично платно за автомобили,(т.е. сегашното платно да бъде продължено)?