ЦЕРН търси български студенти

Бърза писта към кариера в световните IT лидери ще осигурява световната ядрена организация ЦЕРН на български студенти. Бъдещите висшисти, които изучават информационни технологии, математика, физика или инженерни науки, могат да кандидатстват за лятната академия край Женева.

Там младежите ще получат „черешката на тортата” – обучение едновременно от професорите в ЦЕРН и най-добрите практикуващи специалисти от хардуерни и софтуерни гиганти като „Интел”, „Оракъл” и „Сименс”. Престоят ще включва и работа по световноизвестния експеримент с Големия адронен колайдер. Лятната академия за млади таланти ще тече през юни и юли, като на студентите ще бъдат заплащани по 2500 швейцарски франка на месец – близо 4000 лв. Стажът ще е и своеобразен трамплин към кариера в международна компания, тъй като именно по време на тези семинари компаниите избират бъдещите си звезди.

Влизането в академията на ядрената организация не е никак лесно. И то не само защото нашите студенти ще се състезават със свои връстници от цяла Европа. За да бъдат приети, бъдещите висшисти трябва да докажат, че имат знанията и капацитета да разработват IT проекти на високо ниво. Затова всякакви призове от състезания, олимпиади или препоръки от професори ще се смятат за предимство. Младежите ще трябва да докажат, че владеят английски на високо академично ниво, а за голямо предимство ще бъде отчитано и владеенето на френски (вторият официален работен език в ЦЕРН – б.р.). „Няма стандартна форма за кандидатстване. Колкото повече от уменията си включат, толкова по-вероятно е да бъдат поканени в програмата”, коментираха от ядрената организация, цитира Кросс.