Признание за лесовъдната ни общност

В навечерието на 24 май 2014 г., бутиковото издание „Горите в Бургаска област – история и настояще” е на път да се превърне в една от най-желаните български книги от световните библиотеки, съобщават от ГЕОПАН.

Инициативата е на отдел „Комплектуване” на Националната библиотека „Св.св. Кирил и Методий”, чиито взискателни референти подбраха бургаското издание и го препоръчаха на многобройните международни партньори на националното ни книгохранилище.

Енциклопедичното издание за бургаските гори, осъществено с изключителната подкрепа на Югоизточното държавно предприятие в Сливен, РДГ – Бургас и Съюза на лесовъдите в България е заявено от: Библиотеката на Института за Източно и югоизточноевропейски изследвания – Регенсбург; Руската държавна библиотека – Москва; Чешката национална библиотека – Прага; Националната библиотека на Полша – Варшава; Националната библиотека на Украйна – Киев и Националната библиотека на Азербайджан – Баку.

До края на празничният за българската култура м. май, се очакват нови заявки и от други световни библиотеки.

Интересът към бургаските гори нарастна с решението на организацията на европейските лесовъди, да проведе на територията на ЮИДП,Сливен – РДГ – Бургас (к.к.Слънчев бряг 9-10 октомври) своя годишен конгрес. В програмата на конгреса, по препоръка на Съюза на българските лесовъди е предвидено посещение на горите в Странджа планина, стопанисвани от ДГС – Царево и Малко Търново.