Стартира международен колоездачен тур за младежи

Сръбският юношески национал Душан Райович от тима на „Металак“ спечели първия етап на стартиралия в курортен комплекс Слънчев бряг силен международен колоездачен тур за младежи “Мемориал Димитър Янков”, кръг от Световната купа. 17-годишният здравеняк от Крайево показа отлична спортна форма и с добре избрана тактика и финишира сам на повече от минута пред нашия Станислав Киров от отбора на „Печенеги“ – Пазарджик. Трети остана друг българин – Делян Илиев от „Хемус“ – Троян. Първият етап бе с общ старт от Кошарица, дължина на трасето 84 км.

Преди него – сутринта, бе проведен атрактивен пролог по алеите на курортния комплекс Слънчев бряг, който бе валиден за определяне на носителите на лидерските фланелки за днешния общ старт. Точно в пролога със старт-финал пред емблематичния хотел “Хризантема”, блесна юношеският национал на „Цар Симеон 1898“ Николай Генов, който демонстрира отлични спринтьорски качества. 17-годишният пловдивчанин спечели серията за определяне на носителя на жълтата фланелка и бе награден лично от футболен треньор №1 у нас – Димитър Пенев, който е специален гост на тура “Мемориал Димитър Янков”.

В общия старт следобяд обаче Генов не успя да задържи жълтото трико и финишира 8-ми. Това стана обаче „благодарение“ на малшансът, който го преследва по средата на пробега. На 39-ия километър – при височинното изкачването за село Рудник, Ники нещастно счупи скоростите на своя велосипед, наложи се да заменя с нов, загуби доста време при смяната и на практика точно там стана етапната развръзка.

Как премина първият етап: Колоната тръгна спокойно от Кошарица до Медово и Каблешково, но преди Сарафово започнаха разкъсвания, след поредица от атаки на отделни състезатели. Нашите Ники Генов и Станислав Киров, Душан Райович и сънародникът му Милан Драгоевич от „Железничар“- Ниш бяха много активни. „Пробите“ да откъсване продължиха и на влизането в Бургас, като в обратната посока на разклона на Тънково преди Каблешково – на 63-ия километър Райович атакува мощно и успя да се откъсне от основната група. Младият сърбин остана да кара сам близо 20 километра до финала, където финишира първи и облече жълтата фланелка за победител в етапа.

Утре е вторият състезателен ден – от 15.00 часа с втори общ старт, като общата дължина на трасето му е 45 км. Състезателите ще стартират в Несебър и ще преминат през Каблешково и Кошарица, с планинско изкачване от първа категория, за да финишират пред месната телевизионна кула.