40 години на сцена

mena2

ВИГ „Мена” чества юбилейната си годишнина на сцената на читалище „Яна Лъскова 1905”

 Какво припомня за сформирането, развитието и успехите  на групата един от нейните учредители Господин Митев:

„Беше през 1974 г. когато четирима младежи решихме да сформираме вокално-инструментална група /ВИГ/ и потърсихме съдействие от Божана Чимбулева, тогава председател на Съвета за култура и нейната заместничка-Веса Харизанова, да закупим за несебърското читалище „Яна Лъскова” музикална апаратура и инструменти. Те се ангажираха, а аз като секретар  читалището изпратих  домакина Димитър Апостолов до Благоевград от където се снабдихме с необходимата музикална техника.

Решихме да назовем  групата „Мена”- на името на основателя на Несебър. Ръководител на групата стана учителят по музика Панайот Катрафилов, който свиреше на йоника. Пламен Кехайов бе бас китарист, Константин Симеонов – барабанист и фронт мен, а аз свирех с ритъм китара.

Бойното кръщение на групата бе на Празника на жената-8 март като изпълненията й бяха посрещнати възторжено от несебърската публика.Последваха и други изяви за утвърждаване на стила й. Имахме участие и с естрадно-сатиричния състав с ръководител Иван Дерменджиев с постановките „Ало,ало” и „Пръски от вълнолома”. Последва турне в съставните селища на общината, концерти на сцените в Бургас, Поморие, Созопол, Карнобат, Айтос. Навсякъде ни приемаха радушно защото заедно с хубавата музика представяхме и интересни сценки.

 

mena1

С усъвършенстването на изпълненията  дойде и признанието, изразяващо се с множество отличия от републиканските фестивали на художествената самодейност. ВИГ се превърна и в своеобразна школа за музиканти.През нея преминаха: Георги Иванов, Панайот Иванов, Михаил Петров, Емил Ранков, Васил Зашев, Златка Радева, Ирина Лашкова, Вяра Цанова, Димитър Станков, Силвия Митева, Женя Кирова, Христина Дерменджиева, Стефка Павлова. С напредването на времето решихме да предадем щафетата на по-младите, ”завещавайки” им името и духа на ВИГ „Мена” със значително по-млад състав: Светлин Карагьозов-ръководител, Румен Керемедчиев, Спас Стрезов и Стефан Христов, а ние се преименувахме на „Старите муцуни”-група, която имам честта да ръководя.

Правейки си равносметка на този вече 40-годишен период през който се музицирали, аз и моите колеги, не без гордост можем да кажем,че започнахме с ентусиазъм, който се оказа устойчив и заразен и за по-младите ни следовници, които достойно продължават започнатото от нас музикално дело.

А на нас не ни остава нищо друго,освен да започнем подготовка за следващия -50 годишен бенефис”.

                                                 Максим МОМЧИЛОВ