ПП „Партия на зелените”: Как парите от екология могат да достигнат до инвеститор, строители, собственици на земи – селскостопански и строителни

Относно срещата на 19.05.2014г. от 17:00 часа в гр. Поморие в здравница „Сан Марина” с Валентин Симов, председател на ПП „Партия на зелените”,  ще даде разяснения как парите от екология могат да достигнат до инвеститор, строители, собственици на земи – селскостопански и строителни. В момента проблема е, че парите за изпълнение на екологични норми в урбанистиката не се получават от изпълнителите, а от други. Законодателно няма пречки парите да бъдат насочени там, където трябва, но все още няма изградени практики за правилното инвестиране на тези пари. Погрешно е общественото мнение, че екопарите трябва да бъдат при екологични НПО. Практиката в Европа е, екопарите да стигат до тези, които произвеждат материални блага  да бъдат консултирани от експерти, завършили различни екологични дисциплини.

По темата – „Натура 2000“ –  падането на ограниченията в поморийските солници (ограниченията са заради зона Натура 2000 или влажни зони).

В защитените зони попадат селскостопански територии, които са предвидени да влязат в общо устройствения план (ОУП) на Поморие. МОСВ  от 2008 година отказва да приеме ОВОС за ОУП, поради тази причина Поморие няма ОУП.

„Партия на зелените“ ще предложи механизми за ревизия на НАТУРА 2000 и реално обезщетяване на собственици, които притежават територии попаднали в НАТУРА 2000.

София, 17 май 2014 г.

 

ПП“ПАРТИЯ НА ЗЕЛЕНИТЕ“

Председател – Валентин Симов