15 години Дамски хор ”Благовестие”

По случай 15 години от създаването си, Дамски хор “Благовестие” при храм “Рождество на пресвета Богородица”-Поморие, с диригент Йорданка Панчева-Туджарова изнесе концерт в храма.

Освен хора-домакин, в него взе участие и Дамски хор “Тримонциум” при Община Пловдив, с диригент Ваня Атанасова, който поздрави юбилярите със своите песни. Поздравителни адреси и кошници с цветя хористките получиха от кмета на Община Поморие Иван Алексиев, от д-р Милена Енева-председател на общински съвет-Поморие, от свещеноиконом Иван Стойков- предстоятел на храм „Рождество на Пресвета Богородица”, от Валя Георгиева- председател на „Фондация „25 века Поморие” и др.

Дамски хор “Благовестие” се състои от 15 дами: Димитринка Попчева, Виолета Джамбазова, Рада Джафарова, Радостина Скумова, Върбинка Тодорова, Таня Кирова, Надка Зивелдиева, Мария Тенекеджиева, Петранка Шишкова, Мария Байлова, Юлиана Бонева, Роза Борисова, Мария Джингова, Атанаска Манолова и Тоска Скумова.

Хорът е създаден през 1999 г. Участва редовно в богослуженията в храм „Рождество на пресвета Богородица”-Поморие, пял е на литургии в Несебър, Бургас, Пампорово, Дубна /Русия/, Истанбул/Турция/ и др. Изнася и самостоятелни концерти с църковно-славянска музика и духовни стихове в Поморие и други градове на страната.

Хорът е домакин на Международния фестивал за православна музика в Поморие. Дамски хор „Благовестие” е с присъдени награди,отличия  и грамоти от различни фестивали в страната и чужбина.

В репертоара на хора са творби на известни български и руски композитори,както и авторски твобри на диригента- Йорданка Панчева- Туджарова. Тя е дългогодишен преподавател по основните теоретични дисциплини в НУМСИ “Проф. Панчо Владигеров”- Бургас, отличена е със “Сребърна лира” от СБМТД София и с плакет и Грамота от Министерство на културата. От 1999 г. работи като диригент на Дамски хор „Благовестие” при храм „Рождество на Пресвета Богородица” – Поморие, с който е участвала с успех на много фестивали за духовна музика у нас и в чужбина.