Кандидатът за евродепутат Мария Габриел се срещна с пчелари в Поморие

SANYO DIGITAL CAMERA

Кандидатът за евродепутат от ГЕРБ се срещна с пчелари и представители на земеделския сектор в Поморие. На дискусията, свързана с развитието и възможностите пред двата сектора, присъстваха кметът на община Поморие Иван Алексиев, народните представители от ГЕРБ-Бургас д-р Галина Милева и Диана Йорданова, общинският координатор на партията в града Адам Адамов, общински съветници от ГЕРБ. Срещата се проведе в конферентна зала на Здравница „Сан Марина” в морския град.

„Гордея се, че заедно с вас и вашата помощ, за новия програмен период  2014-2020 г. успяхме да договорим  над 2 млрд. лв. директни плащания повече от предишните години. Това е голям успех на фона на намаляващия европейски бюджет за други страни и се осъществи благодарение най-вече на правителството на Бойко Борисов и работата ни в предишния мандат на Европейския парламент”, заяви Мария Габриел.

Тя коментира, че предизвикателствата, които очакват България и по-специално сектор „Пчеларство” през следващия мандат на европейския парламент са много. Едно от най-важните неща обаче  е програмата за селскостопанска политика, която остави извън обхвата си хиляди пчелари.

„Факт е, че в нито една европейска държава няма директни субсидии за пчеларите. В следствие от проведените срещи и по инициатива на българските пчелари, този въпрос беше повдигнат и приет в Комисията по земеделие, след което и при гласуване в пленарна зала на Европейския парламент. При преговорите обаче, Комисията и Съвета не приеха предложението на Европарламента за схема за субсидия на пчелно семейство. Това е кауза, за която ще продължа да работя”, категорична бе  Мария Габриел.

Други теми, които присъстващите обсъдиха, бяха необходимост от повече европейски средства за научни изследвания на пчелите, за борба с болестите по пчелите, за опазване на пчеларството и за обучения на млади пчелари.

Кандидатът за евродепутат от листата на ГЕРБ изрази своите притеснения относно това, че България все още не е представила своята стратегия за развитие на селските райони, а очакванията й са това да стане в кратки срокове и то след широка публична дискусия. Тя припомни, че благодарение на нейн доклад и усилената й работа като евродепутат, от 22 март за България и за още 12 страни отпадна визовия режим за Обединените арабски емирства (ОАЕ).

Представители на пчеларския бранш в Поморие бяха подготвили и дегустация на различни видове мед и пчелни продукти. Сред присъстващите бе помориецът  Георги Гочев – Пчелар № 1 на България за 2011 г. Пчеларят от Несебър Кирил Киров, който е първият носител на званието „Пчелар на България”, основано през 1999 г., благодари на Мария Габриел за работата й в подкрепа на пчеларството и успешното управление на ГЕРБ за развитие на сектора.

SANYO DIGITAL CAMERA

SANYO DIGITAL CAMERA

2 Отзиви

  1. Това е много добре, пчеларите имат нужда от помощ за да развиват своя бизнес.

  2. И какво общо имат гербаджии, след като не са на власт. Мани, мани излагации, излагации и ДИМ ДА ВИ НЯМА!