5 несебърски плажа и 1 пристанище са удостоени с екоприза „Син фраг” за 2014

plajПлажовете:”Слънчев бряг-юг”, „Слънчев бряг-север”,трите в Свети Влас-Централен, Нов и Източен, както и яхтеното пристанище марина „Диневи” са удостоени с екоприза „Син флаг” за 2014.Решението за това е по предложение на националното жури на Българското движение „Син флаг”,което е клон на едноименната фондация за екологично образование в Европа /ФЕЕЕ/ със седалище е в Копенхаген.
Синият флаг ще са развява и над плажовете на „Дюни”, Созопол-Харманите, „Бургас-север”, „Поморие-изток”, „Слънчев ден” и „Албена”.
За да бъдат удостоени с екосертификата плажовете и пристанищата трябва да отговарят на система от  критерии, обособени в четири категории, свързани с обезопасяването, информирането, поддържането на плажа и качеството на водите.
Данните за отличените с екосертификата зони влизат в сайта на програмата www. blueflag.org , като българските плажове и яхтени пристанища са представени с информация, снимки и карта.

Българското движение “Син флаг”, учредено по инициатива на инж. Симеон Мицов в кк „Слънчев бряг” на 25.06.1993, е разработило и мобилно приложение, което допълва информацията с навигация за намирането на плажовете и марината.

                                                Максим МОМЧИЛОВ