104 7-класници и 49 12-класници от СОУ”Любен Каравелов” – Несебър се явиха на изпит по български език и литература

По вариант “2” от три възможни варианта писаха 7-класниците на националното външно оценяване. Изпитът започна в 10 ч., а вариантът беше изтеглен в МОН  от журналист, определен с жребий, в присъствието на министър Клисарова. Изпитът протече в два модула. Първият с времетраене 60 мин.,  включващ 25 тестови задачи  се оценява с максимум 65 т. Вторият продължи 90 мин. и носи максимално 35 т. За него учениците  писаха преразказ по непознат текст с дидактическа задача. Темата за него бе преразказ от името на врабчето върху разказа “Снежният човек и врабчето” от Светослав Минков.

Тест с 40 въпроса и  интерпретативно съчинение или есе по темата “Животът и изкуството” върху стихотворението “Кино” на Вапцаров се падна на 12-класниците. За първи път тази година министърът на образованието проф. Анелия Клисарова утвърди скалата за оценяване на държавните зрелостни изпити, по която точките се преобразуват в оценки днес, а не както в предишни години, след като писмените работи са вече проверени. Според нея за тройка са необходими 23 т., а за шестица – 95-100 т.

На 23 май е националното външно оценяване по математика за VII клас и втората задължителна матура за дванадесетокласниците. 23 зрелостници от несебърското училище са избрали да се явят на изпит по география и икономика, 11 – по английски език, 6  – на философски цикъл, 5 – на биология и здравно образование, 4 – на история и цивилизация и 1 на руски език.

В периода 27-29 май 7-класниците ще се явят на национално външно оценяване по английски език, природни науки и екология и обществени науки, гражданско образование и религия.

                                              Мара МОМЧИЛОВА