Художникът, който качи Мона Лиза върху „Харлей Дейвидсън”, идва в Созопол

Морският  град събира 20 известни творци от България и Турция, сред които и създателя на Музея от хартия 

 

 

MonaЛошото момче сред художниците – световноизвестният Мурат Хаван, който рисува Джокондата  върху мотор и в обятията на Леонардо да Винчи, идва в Созопол. Хаван,  още девет негови колеги от Турция и десет  от България ще участват в първия по рода си пленер по живопис в морския град. Организатор  от българска страна е созополската художничка Ангелина Недин, а от турска  живописецът Вахит Акан.

Пленерът започва в понеделник (26-ти май),  а закриването е  на 30-ти май с  обща изложба във фоайето на киното (читалището) в Созопол. Началният час на изложбата е 18:30 ч.

„За първи път в Созопол се  организира  пленер от подобен мащаб. В него ще участват 10 български и 10 турски автори, които са признати имена и са канени на изложби в различни части на света.  Пленерът няма предварително зададена тема, защото  ще се намираме на едно от най-красивите места по  българското Черноморие. Логично е  художниците да  се вдъхновят от старинните къщи, морето и невероятната атмосфера на Созопол”, каза организаторът Ангелина Недин.

Недин е известна с красивите си морски пейзажи, които умело успява да „затвори” в рамка. Нейни произведения са част от колекциите на вселенския  патриарх, губернатора  на Санкт Петербург, руския  консул  и още много  дипломати, министри и ценители на изобразителното изкуство.

Несъмнени един от най-колоритните участници в пленера е Мурат Хаван. Дългата черна коса и кожени дрехи веднага ще ви накарат да се досетите, че е стопроцентов рокер, но той е много повече. Хаван е майстор на четката и обединява двете си най-силни  страсти в едно – рисуването и моторите. Платната му  са провокирани от творбите на Леонардо да Винчи,  Микеланджело и  рева на  „Харлей  Дейвидсън”.  Художникът  с лекота пренася загадъчната усмивка на Мона Лиза, но  върху мотор или изобразява Господ като рокер, който е спрял на път „66”, за да „създаде” Адам. Последната картина е авторски поглед върху  най-известаната фреска в Сикстинската капела „Сътворението на Адам”.

Сред останалите турски художници са  Муса Гюней, Нехир Килич и организаторът Вахит Акан. Именно той приема поканата на Ангелина Недин и води своите колеги в България.

Сред имената на българските художници можем да разпознаем Селма Тодорова, която твори в сферата на сюрреализма. Тодорова проявява изключителен усет и при рисуването на портрети на исторически личности, като този на  Хаджи Димитър  краси кабинета на кмета на Сливен.

 

Съпругът й Красимир Тодоров също ще участва в пленера.  Tой  е познат   с това, че е създател на първия Музей от хартия в България, който се намира във Враца.  Красимир Тодоров е иноватор в областта на Zn Art технологията,  която  представлява обемно въпроизвеждане на обекти. Най-просто казано чрез нея стотици хора могат да видят Панагюрското и Рогозенското съкровищa, маската на Терес и още десетки  археологически открития, без да е необходимо последните да напускат музеите. Фигурите, създадени чрез Zn Art технологията,  детайлно въпроизвеждат оригиналните предмети, но са направени от хартия.

Художникът Стефан Чурчулиев също ще представи  интересни техники. Авторът комбинира живопис и пясък и този път ще даде воля на въображението си на най-подходящото място – Созопол. Бургаските  творци ще бъдат представени от Атанас Стоянов, който е  преподавател в СОУ „Св. св. Кирил и Методий”,  Цветанка Цветанова и Мария Алексиева – уредник на бургаска художествена галерия „Петко Задгорски”. Всички те рисуват в сферата на  реалистичната живопис.

Пленерът се осъществява с подкрепата на “Грийн лайф резорт”, „Дюни” АД и  х-л „Селена”.