Калоянчев и Пандира ще имат паметници в Бургас

Артистът Георги Калоянчев и местната легенда Петко Благоев-Пандира ще имат паметници, решиха бургаските общински съветници след бурни дебати кой заслужава да бъде увековечен в Бургас. Първото предложение премина без дебати, но по второто спорът продължи близо 40 минути, съобщи Кросс. Очаквано от НФСБ скочиха срещу статуята на Петьо Пандира. Според тях трябва да бъдат овековечени Иван Вазов, Николай Хайтов, Георги Духтев, за които от години имало тяхно предложение и те чакали ред. „Пандира с какво е допринесъл за Бургас? Патриархът на българката литература беше забравен. От две години апелираме Чарлз Дикенз да има паметник, не се прие. Гора от паметници правят в Морската градина”, заяви Валентин Касабов.

Според колегата му Георги Дражев паметника на Пандира не трябвало да бъде на моста, а на друго място. Двамата твърдяха, че общината заделя пари за изграждането му. „Това е частна инициатива, има подписка и инициативен комитет, който ще го изгражда. От общината не са излезли пари за паметника”, разясни кметът Димитър Николов.

Касабов не се задоволи с това. Според него наредбата била на ГЕРБ и била тежка и мудна. “Миналият мандат има взети решения за паметници на Ботев и Вазов, а не се изпълнени. Не ми говорете за Пандира”, продължи той. Дражев допълни, че никой от администрацията не го е търсил за Коджакафалията.

Журналистката Румяна Емануилиду, която е в инициативния комитет за изграждането на паметника на Пандира поиска думата, но тя не й бе дадена. Тя се опита от място да обясни, че инициативата е на граждани, от общината се иска само място и че да се обвинява Пандира в несъществуващи грехове като се приемат историите и лакърдиите, заради които са се събирали да го слушат и да се забавляват и които са се превърнали в своеобразен градски фолклор, за чиста монета, е инфантилно, но бе отстранена от залата по време на дебата. По правилник граждани и представители на Инициативни комитети могат да се изказват само след предварително записване по дадена точка от дневния ред.

След това от НФСБ започнаха темата за паметника на Ал. Г. Коджакафалията за който има решение на Общинския съвет, но все още не е готов.

От общината обявиха, че Инициативният комитет за този паметник не е бил активен и че в момента има процедура по изготвянето на проект.

В крайна сметка след прегласуване докладната записка бе приета с 30 гласа „За”.