Пламен Орешарски: Не усещам колебание нито в подкрепата на БСП, нито на ДПС

Гледам на този вот като на доверие за продължаване на усилията за оздравяване на енергетиката, заяви министър-председателят Пламен Орешарски в Народното събрание, след като беше отхвърлен вотът на недоверие към кабинета. „Опитът досега подсказва, че ГЕРБ винаги подбират слабите за себе си теми, за да внасят вотове. Добре е опозицията да обясни добре пред обществеността как за три години и половина изхарчи 8 млрд.лв. – 4 млрд.лв. резерв и 4 млрд.лв. нови дългове“, заяви премиерът. Той отбеляза, че не е чул от страна на ГЕРБ никакви възражения за проекта Южен поток. Нещо повече – сред мотивите е присъствало забавянето на проекта, което обаче датира доста по- отрано.

Министър-председателят Орешарски обяви, че има готовност да представи в парламента отчета на правителството за първата година управление, когато председателят на Народното събрание насрочи съответния ден и час. „Преобладаващата част от социалните ангажименти в програмата, които декларирахме преди една година, към днешна дата са изпълнени“, подчерта  Орешарски.

По отношение на здравеопазването министър-председателят коментира: „Спешната помощ е проблем, дори в програмата е записано, че приоритетна мярка е нейното стабилизиране. Сигурно не сме направили достатъчно, но за съжаление последният неприятен случай е още един повод да се прегледа цялостното функциониране на системата и да се работи върху слабите пунктове в нея“. Според премиера заплащането е доста важно, за да могат да се привлекат кадри, но системата не може да се оправи само и единствено с увеличение на заплатите. Г-н Орешарски отбеляза, че има недостиг на кадри и на техническо оборудване, но тези проблеми трудно могат да се решат за кратко време. „Предстоят разговори за цялостното състояние на здравеопазването. На моето внимание е и състоянието на болничната помощ, финансирането, състоянието на НЗОК. Все още не възнамеряваме да правим актуализация на бюджета на Касата, но ни притесняват преразходите до този момент“, каза още премиерът.

Министър-председателят обяви, че ще има промени в кабинета, като изтъкна, че персоналните промени са наложителни и заради евентуалното качество на евродепутат на един от министрите. Премиерът Орешарски добави, че предстоят консултации с двете парламентарни групи, които подкрепят кабинета. Той изтъкна, че постовете в кабинета не са щатове, а длъжности, които за определен мандат трябва да свършат определена работа по програмата. „В нашия случай като експертно-програмен кабинет това важи в още по- голяма степен. И досега съм заявявал, че до момента, до който имам подкрепа, си върша работата, без да се интересувам от хоризонти. На този етап не усещам колебание нито в подкрепата на БСП, нито на ДПС“, каза Пламен Орешарски.

На въпрос относно номинации за български еврокомисар министър-председателят коментира: „Моето мнение е, че не трябва да прибързваме. Трябва да проследим първо европейския дебат, номинацията на председателя на ЕК, за да можем и ние да се ориентираме към окончателен избор с оглед на крайната цел. Тя за мен не е кой като личност ще бъде еврокомисар, а с каква кандидатура България ще има по- силен портфейл“, обясни премиерът Орешарски.