Орешарски: Националните каузи трябва да се отстояват с дела, както ни показа Ботев

За мен е истинска чест и гордост да бъда сред вас в Деня на Ботев и заедно да отдадем почит на великия български поет и революционер, както и на загиналите за свободата на България. С тези думи министър-председателят Пламен Орешарски се обърна към хората в Калофер, които се събраха на площада за тържественото отбелязване на 2 юни.

„Ботев е неизменна част от историческата ни памет, неговият завет, неговият несломим дух и родолюбие са част от нас“, отбеляза премиерът. Той напомни думите на поета Вапцаров: „Повзри се в живота и ето ти Ботев“, „Не виждаш ли? – Ботев в очите свети, та Ботев е тук, при народа“. „Тези думи звучат особено силно именно в Калофер – родния град на големия българин и патриот“, каза премиерът Орешарски.

Според министър-председателя пътят на Христо Ботев – „страшен, но славен“, ни води в една посока – към нашите общи национални каузи. Той подчерта, че както свободата, така и тези каузи трябва да се отстояват всеки ден не само с думи, а и с дела – както ни показа Ботев със своя пример. Премиерът изтъкна, че единството, грижата за ближния, за добруването и за просперитета на страната са способни да надделеят над страха, малодушието и апатията, които са истинската заплаха за свободата.

„Когато ние българите заговорим, рядко ни се случва да е в един глас. Затова е важно, че на днешния ден е отредено време, в което да се поклоним в знак на почит и заедно да помислим в минутите на мълчание за общия ни идеал – свободата и добруването на „нашата земя хубава“, както я нарича самият Ботев“, каза още премиерът.

„Ботев падна в бой за свобода и затова той не умира, него жалеят земя и небе, звяр и природа и всички ние и днес говорим за него. Нека си спомним и продължим неговите съкровени думи – „О, мой боже, правий боже! Не ти, що си в небесата, а ти, що си в мене, боже – мен в сърцето и в душата…“. Дай на нас, българите, сили и мъдрост – да се грижим за Родината и да бъдем достойни наследници на тези, които дадоха живота си, за да бъдем свободни ние“, добави министър-председателят.

 

1 коментар

  1. Най-доброто дело, което може да сътвори наглата ти физиономия е да си подадеш ОСТАВКАТА!