България да бъде сред топдестинациите в Централна и Източна Европа, предвижда Стратегията за развитие на туризма

В периода януари-април 2014 г. страната ни е посетена

от над 1,1 млн. чуждестранни граждани, като при пристигащите с цел почивка има ръст от 4,1 процента

България да заеме водещо място сред петте топдестинации в Централна и Източна Европа – това е визията, залегнала в приетата от Министерския съвет Стратегия за устойчиво развитие на туризма в Република България (2014-2030 г.). Целта е страната ни да бъде добре позната и предпочитана целогодишна туристическа дестинация с ясно разпознаваема национална идентичност и съхранени култура и природа.

Документът подготвя набор от дългосрочни стратегии в областта на планирането, инвестициите, вътрешния туризъм, проучванията, предоставянето на услуги, подобряването на инфраструктурата и транспорта, професионалната подготовка и квалификация на заетия в туризма персонал, диверсифицикацията на туристическия продукт, възстановяването и поддръжката на съществуващите туристически зони. Посоката е към подобряване облика на дестинацията България като цяло.

Диверсификацията на туризма е ключов акцент в стратегията, коментира след правителственото заседание заместник-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев. Той посочи, че тенденцията в световен мащаб е да се предлага туризъм не от стационарен характер, а като съчетание от няколко туристически продукта. Според Ботев, сред един от стратегическите продукти на България е културно-историческият туризъм, което трябва да се превърне от исторически и археологически находки в реални туристически атракции.

По думите на заместник-министъра огромен потенциал за развитие има и планинският туризъм, който в момента използва едва една пета от капацитета си. Той посочи, че развитието на съоръженията трябва да бъде балансирано, като се съхрани природата и се отчетат интересите на потребителите.

Заместник-министър Ботев не очаква намаление на броя на туристите от Украйна и от Русия поради кризата. Цитираните от него данни показват, че в периода януари-април 2014 г. България е посетена от над 1,1 млн. чуждестранни граждани, като при пристигащите с цел почивка има ръст от 4,1 процента.