Клисарова: Въпросът е не колко са учебниците, а какво е съдържанието в тях

Годишно се дават по 20-22 млн. лв. за учебници, а на четири години – 42 млн. лв. Спестените средства ще се инвестират в образование, обяви министърът

Образованието е ангажимент на цялото общество и няма да се правят такива промени, които то не подкрепя. Така министърът на образованието и науката Анелия Клисарова коментира след днешното правителствено заседание идеята за въвеждане на един учебник по един предмет. Идеята е застъпена от родители, учители и ученици, с които проф. Клисарова е провела срещи през последните месеци. В нея те виждат средство за гарантиране на качеството на образование, независимо в кое училище или населено място учат децата.

„Защо единият буквар да е по-добър от другия? Нека има един буквар и той да отговаря на всички стандарти. Въпросът е не колко са учебниците, а какво е съдържанието в тях“, коментира министърът на образованието.

По думите й, създаването на учебник ще бъде свързан с определени процедури относно съдържанието му и избора на колектив за написването му. Ще бъде ангажиран голям екип, предимно от учители от всички райони и различни училища, след което ще се публикува онлайн и чак след обществено съгласие ще се дава за печат. По този начин ще се спестят и средства, които ще се инвестират отново в образователната система.

Министър Клисарова припомни, че само тази година за подновяване на учебниците до 7 клас правителството отпусна 42 млн. лв. Всяка година се предоставят минимум 20-22 млн. лв., като на четири години се издават нови учебници. „Мисля, че трябва да бъдем много строги и взискателни и нека дадем тези средства пак за образование и за качество”, заяви Анелия Клисарова. Тя каза също, че работата по проекта ще започне, но реализацията му не може да се очаква тази година.