ДПС иска предсрочни избори до края на годината. Сега е време за кафе, каза Местан

Идеята за пълен мандат не е път за стабилност. Това каза лидерът на ДПС Лютви Местан на извънредна пресконференция на движението, предаде КРОСС. Той посочи три възможни варианта, които стоят пред правителството.

  1. Хоризонт на кабинета “Орешарски” до октомври 2015 г. и избори две в едно – местни и парламентарни.
  2. Избори догодина по това време.
  3. Избори до края на годината. Това ще рече мандат от още 4 месеца, оставка на кабинета „Орешарски” в края на септември – началото на октомври, предаване на властта на служебен кабинет и провеждане на предсрочни избори последната неделя на месец ноември или първата неделяна месец декември.

Нашите предпочитания са за вариант 3 – избори до края на година, заяви Местан с уговорката: „Не налагаме на никого тази позиция. Ако някой има по-добра идея, ние сме отворени към диалог, готови сме за разговори.

Местан подчерта, че изборът на вариант 3 не е продиктуван от вътрешнопартийни интереси, а от загриженост за страната. Той призна, че изборите не дават добри перспективи за кабинета “Орешарски”. Но не дават и причина за никого да изпада в еуфория, посочи той и така заяви готовност за коалиционни споразумения. Или с други думи, каза лидерът на ДПС – сега е време за кафе.

Той отбеляза един сериозен минус на този вариант – проблемът с бюджетната процедура, тъй като по Конституция бюджетът трябва да бъде внесен до края на месец октомври и да бъде приет до края на календарната година. А при този вариант това няма как да се случи. Тежък риск, каза Местан.

Сега е време всеки да поеме своята политическа отговорност. Ние днес решихме да го направим пред българските медии.

Лютви Местан оцени работата на министър-председателя Пламен Орешарски.

Съгласието за предсрочни избри не е оценка с негативен знак за управлението на Пламен Орешарски, не е признание нито за загуба на изборите, нито е каквато и да е оценка за лошо управление. Обратно – избирателите на ДПС и ДПС оценяват високо управлението на Орешарски, категоричен бе Лютви Местан и допълни: Съгласието за предсрочни избори е проява на политическа отговорност и поставяне на намирането на нова ефективна формула над партиийния интерес.

Лидерът на ДПС каза, че е в добър далог с колегата си от БСП Сергей Станишев, но заяви, че не може да говори от негово име за избора на левицата сред така предложените три изхода за кабинета и страната.

Има нужда от малко повече европейска култура и във вътрешната политика на страната, каза в отгвор на журналистически въпрос Лютви Местан и заяви, че разговори с Борисов за някакво споразумение не е водил.

ДПС се разполага в политическя център и в този смсъл аз не виждам политическа логика и необходимост в подписването на каквото и да е споразумение – било с дясното, било с лявото. Диалогът не означава непременно подписване на споразумение, обясни той и добави: Би трябвало да сме се поучили от уроците на предишните 25 години, не е време за заклинания.

На въпрос “Чувствате ли се зашит към БСП?” Местан отговори: “Пришит е точно казано”. “ДПС е ляво” е клише, продукт на ангажирано, няма да кажа обременено, политическо съзнание, и затова няма смисъл да влизам в спор. Аз съм готов на далог без обремененост, категоричен бе лидерът на движението в коментар на анализа на Иван Костов, който Местан определи като конюнктура.

Коалиция не означава политическа конфигурация, единен политически субект. Ако на вас ви е удобно да представята БСП и ДПС като политически съюз, това е ваш проблем, отговори на журналисти Местан.

Сценаристи много, но основният сценарист на властта е негово величество избирателят, каза още Местан.

Отговорно е да оставим на следващото управление относително стабилни финанси, каза Местан и посочи, че основното мерило за политическа зрялост е не как влизаш във властта, а как излизаш от властта. Той допълни, че и Пламен Орешарски, и ДПС ще покажат, че от властта може да се излиза с достойнство. Местан направи забележка, че това не е самооценка на председателя Местан.

Лидерът на ДПС Лютви Местан отрече изявлението му днес да е изпреварващ ход и призна, че е разговарял за тези варианти с премиера и лидера на БСП, но бе категоричен: Аз няма да говоря от името нито на премиера, нито на г-н Станишев.

Според Местан премиерът ще трябва обаче да се съобрази с мнението на партите, които стоят зад правителството.

2 Отзиви

  1. Ивайло Кочев

    Основният ЗАКОН на обществото, или както се нарича още общественият договор, посочва ИЗТОЧНИКА на властта или суверена. Този закон е ВЪРХОВЕН и стои НАД всички други закони и те от своя страна могат да се създават САМО в СЪГЛАСИЕ с него. Ето защо, върховенство на закона означава само ЕДНО – РЕАЛНА ВЛАСТ В РЪЦЕТЕ НА ГРАЖДАНИТЕ. В противен случай е НЕВЪЗМОЖНО да има суверенна власт. Така, гражданите РАЗПОЛАГАТ с властта да съставят законите, да извършват изпълнителска дейност, да правораздават и съставят органите на управление. Когато гражданите извършват всички тези дейности ПРЯКО, БЕЗ да ПРЕХВЪРЛЯТ ДРУГИМУ ПРАВА, върховенството на закона е НЕОСПОРИМО и БЕЗУСЛОВНО, защото ВЛАСТТА се ПРИЛАГА БЕЗ УГОВОРКИ. Именно това е ДЕМОКРАЦИЯ – ПОСТОЯННА ВЛАСТ ЗА ВСЕКИ ГРАЖДАНИН. Ако гражданите бяха свободни, НИКОГА нямаше да се управлява чрез приятелски кръгове и братовчеди, така, както при абсолютните монархии ВЛАДЕТЕЛЯТ се обгражда с ВЯРНА свита. Мнозина МИСЛЯТ, че свободата е да можеш да правиш каквото си ИСКАШ. Това не е свобода. Свободата е да се упражнява ВЛАСТ ОТ ВСЕКИ ГРАЖДАНИН и да се носи ОТГОВОРНОСТ за СВОИТЕ постъпки. Ето защо, когато някой започне ПРОТЕСТИ, то това е или израз на БЕЗПРАВИЕ, или ПРОПАГАНДА на малцинството от гражданите. Ако гражданите са свободни, те не протестират, а упражняват ВЛАСТТА си. Правото на протест ЗАМЕСТВА правото на власт и е доказателство за ЛИПСАТА на граждански суверенитет. Правото на протест е манипулация над гражданите, защото упражняването на свободно ПОВЕДЕНИЕ не е свобода. СВОБОДАТА е само когато РЕАЛНО се упражнява ВЛАСТТА от ВСЕКИ гражданин винаги ТУК и СЕГА, само тогава може да съществува реално, а не само в мислите Ви – "СВОБОДА" и "ДЕМОКРАЦИЯ".

    4.

  2. Драги съграждани

    Този сайт има цензура.