Станшев не избра нито един от вариантите на Местан

Лидерът на БСП Сергей Станишев не прие нито един от предложените вчера от ДПС варианти за изход от политическата криза. Той заяви, че БСП никога не се е плашила от избори и ще проведе политически консултации за предсрочни избори – кога това би било най-полезно за страната, но е категоричен в мнението си, че предсрочни избори няма да решат проблеми, предаде КРОСС. Те трябва да гарантират възможност за перспектива за страната и за хората, допълни лидерът на левицата на пресконференция на партията.

Станишев не смята, че отлагането на предсрочните избори с една година е полезно и уместно, защото няма среда за реализиране на по-дългосрочни приоритети, нито пък приема тезата избори сега, незабавно. Избори на пролет не са добро решение, продължи Станишев и ясно заяви:  Конкретни срокове не бих обсъждал в момента.

Той обаче е убеден, че формулата програмно правителство в голяма степен се е изчерпала. Министрите са експерти, но по дефиниция те са политически фигури, посочи Станишев, но допълни: „Не е необходимо да се правят дълбоки реформи в ключови сектори.”

Ако желаем правителството да бъде полезно, е необходимо много по-ясно да бъде очертана ролята на БСП в неговата политика, заяви лидерът на левицата.

Вчерашната позиция на ДПС изключително много затруднява перспективата и работата на кабинета и неговите действия, смята Станишев.

Той призна, че е бил изненадан от позициите на лидера на ДПС, въпреки че  е имало разговори с Местан, в които са били обсъдени резултатите от изборите и техните последици, както и предстоящия пленум на левицата.

Европейските избори очертаха слабите страни на българската демокрация и ниската представителност на властта. Рестартът на държавата изисква промени – и законодателни, ако е необходимо и конституционни, които да въведат задължително гласуване на българските граждани, предложи Сергей Станишев. Той ще търси политическа подкрепа за това от парламентарните и извънпарламентарните политически сили.

Това не е универсално решение, каза още той и напомни, че по въпроса за задължителното гласуване има и референдум.

Възможна ли е широка коалиция след изборите?

Форматите на управление се задават от българските граждани. Политиците трябва да се съобразяват с тях, каза Станишев.

Лидерът на БСП и на ПЕС напомни, че в ЕС също стартира процес на разговори за бъдещето на ЕК. Там също се очертава широка коалиция между ЕНП и ПЕС, която да гарантира стабилност на европейските институции.
Всяка формула на властта трябва да произтича от политиката, която е необходима и полезна за страната, допълни Станишев.

Без ясен и конкретен отговор остана и въпросът към лидерана БСП “Вярвате ли си все още с ДПС?”. Станишев каза само: “Аз съм по природа доверчив човек. Имахме абсолютно коректно партньорство към ДПС по отношене на приоритетите”.