Община Поморие няма да позволи жителите на Каблешково да копаят септични ями

Община Поморие ще защити пред всички отговорни институции интересите на жителите на Каблешково, за да не се налага да копаят септични ями около домовете си. Това заяви кметът Иван Алексиев по време на срещата с жителите на града, на която присъстваха кметът на Каблешково Елена Бояджиева, ресорните заместник-кметове и общински съветници, съобщиха от пресцентъра на Община Поморие.

В следствие на три подадени жалби за незаконна канализация от жител на града, Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/– Бургас издаде предписание да се създадат условия битовите отпадъчни води да се заустват в санитарни ями, съгласно наредбите на Закона за устройство на територията.

„След полученото предписание от РИОСВ веднага изпратихме заявление, че настояваме за отсрочка.” – каза кметът Иван Алексиев. Той уточни, че прединвестиционното проучване за изграждане на канализация на Каблешково и Ахелой е внесено в Министерството на околната среда и водите /МОСВ/ още през месец януари 2012 г., като преди това е подписано споразумение с Община Несебър отпадните води да се заустват в пречиствателна станция Равда. Отговорът гласи, че проучването е одобрено, но програмния период 2007-2013 г. ще обхване единствено проекти на населени места с над 10 000 жители, затова ще получи финансиране през новия програмен период 2014-2020, но е отказана техническа помощ за изготвяне на проекта. „Ние доказахме пред МОСВ, че Каблешково има нужда от изграждане канализация. На базата на нашето проучване градът е на първо място в генералния регионален план за ВиК мрежата на Област Бургас. За Каблешково е предвидена 56 км. канализация, 22 км. водопроводна мрежа и отделно дъждовна. До края на месеца ще стартираме процедура по избор на изпълнител за изготвяне на техническия проект, за да може в момента, в който Оперативна програма „Околна среда 2014-2020” заработи да внесем проекта” – заяви кметът Иван Алексиев пред жителите на Каблешково. „С тези доводи ще настояваме за отмяна на разпоредбата на екоинспекцията и ще защитим интересите ви” – каза още той.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA