Терзиева: За мен е много важно системите за финансово управление да са на ниво и да хващат своевременно пропуските

В интервю за БНР министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева представи позицията на МРР във връзка временно прекъснатите плащания по ОП „Регионално развитие“ 2007-2013 г. През април тази година Европейската комисия направи рутинен одит на проекти, финансирани от ОП „Регионално развитие“2007 – 2013г. На база предварителни констатации от тази проверка временно са  прекъснати плащанията по приоритетни оси 1 „Интегрирано и и устойчиво градско развитие“ и 3 „Устойчиво развитие на туризма“. Министърът подчерта, че става дума за междинни плащания подадени към комисията за около 90 млн. лв. По останалите три приоритетни оси – „Регионална и местна достъпност“, „Местно развитие и сътрудничество“ и „Техническа помощ“ – плащанията не са прекъснати.

„Това е едно рутинно писмо, рутинна процедура – да се спират плащанията при констатации от страна на ЕК, че има някакви неточности или нередности“, обясни регионалният министър Десислава Терзиева. „Веднага след като получихме писмото, възложих да се направи спешен анализ на констатациите в писмото, за да видим наистина ли и докъде има допуснати нередности“, допълни министърът. „Предварителните констатации визират нарушение в обществените поръчки. Липсата на предварителен одитен доклад обаче ни затруднява в тълкуването на констатациите, които са представени твърде общо“, подчерта Терзиева и съобщи, че практиката показва, че основният препъни камък при усвояването на евросредствата е свързан с подготовката и провеждането на обществени поръчки. Министърът обясни още, че анализът на основните причини за налагането на финансови корекции на бенефициентите по всички програми, от началото на програмния период, показва, че 74 % от наложените корекции са свързани с провеждането на обществени поръчки. „Данните показват, че тази ситуация не е от вчера, но явно предприетите мерки от всички участници в процеса не са били достатъчни или напълно адекватни. Това налага да се предприемат действия, не само на ниво управляващи органи, но и на другите нива в цялата система“, заяви министърът.

„Управляващите органи трябва да засилят контрола и това е ясно за всички ни. Според мен е необходимо да има както релевантни методически указания от Агенцията по обществените поръчки и Управляващите органи, така и качествено обучение на всички по веригата“, каза Терзиева и допълни, че е много важно системите за финансово управление и контрол да са на ниво и да хващат своевременно нарушенията, защото трябва да се пази интереса на европейските и български данъкоплатци.

Министърът съобщи, че по отношение на ОПРР статистиката показва, че от началото на действието на програмата Управляващият орган е установил 728 нередности, свързани с процедури по ЗОП на обща стойност 39 млн.евро, което е 1,3% от бюджета на програмата. „Вижда се, че още на първо ниво системата хваща грешките. Нашите системи на управление и контрол са стабилни, но винаги се налага да се отстраняват някакви неточности“, обясни Десислава Терзиева и допълни, че системата трябва да се усъвършенства постоянно, да се обучават бенефициентите и тези, които осъществяват контрола. „Никога не е спирано да се работи в тази насока“, увери още министърът.

Според Терзиева ще бъдат направени подобрения на системите за контрол на ОП „Регионално развитие“. „Грешки винаги е възможно да се допуснат, но е важно те да не са системни“, каза още тя и информира, че се подготвя писмо до ЕК, с което се представя план-график, какви действия се предприемат по констатациите, визирани в писмото.

„Ще направим и допълнителен одит на извадка от други проекти, които ще подберем на случаен принцип. Нямам притеснения, но ако се констатират нередности ще бъдат предприети мерки по налагане на финансови корекции към съответните бенефициенти. Бенефициентите, без значение общини или министерства, трябва да спазват стриктно законите и процедурите“, заключи министърът на регионалното развитие.