Вие сте тук: Начало » Актуално » РИОСВ-Бургас извърши проверки по сигнали за необичайна миризма в района на ж.к. „Славейков“

    РИОСВ-Бургас извърши проверки по сигнали за необичайна миризма в района на ж.к. „Славейков“

    Експерти от РИОСВ-Бургас извършиха днес повторна проверка в ж.к. „Славейков“ по постъпили множество сигнали за неприятни миризми в района. Съвместно с представители на община Бургас и отдел „Растителна защита“ към Областна дирекция по безопасност на храните – Бургас е обходен целият район от парк „Изгрев“ по протежението на бул. „Янко Комитов“ до КАТ, магазин ЛИДЛ, университет „Проф. Д-р А. Златаров“ и вътрешността на жилищните комплекси „Славейков“ и „Възраждане“. В посока от ж.к.Славейков към кв. Лозово е установен голям масив с кориандър, откъдето идва миризмата. В резултат от силните валежи през последните дни и в периода на цъфтеж на растението се отделят специфични миризми. Тези етерични вещества не представляват опасност.

    Според експертите по растителна защита е обичайно някои етерични растения от сем. Сенникоцветни, при удар по повърхността на растението от силните валежи, да излъчват специфична миризма, възприемана от някои хора като неприятна. Вятърът в момента на проверката е бил в посока север-северозапад и разнася миризмата към град Бургас, най-осезаемо в ж.к. Славейков, с намаляване на интензитета към централна градска част.

    Автоматичните станции за измерване качеството на атмосферния въздух в гр. Бургас не са регистрирали превишения на нормите на измерваните замърсители.

    Горе