„Корабът на изкуствата” чака своите пасажери на поморийския бряг

Организаторите от Общински детски комплекс вдигнаха платната на „Кораба на изкуствата, за да може днес той да акостира в Поморие, съобщиха от пресцентъра на Община Поморие. Желая попътен вятър на участниците и на журито.” – с тези думи кметът Иван Алексиев откри първото издание на Международния детски фестивал, в който ще вземат участие над 400 деца от три държави – България, Русия и Турция.

Фестивалът започна с дефиле на участниците и концерт в НЧ „Просвета 1888”. Директорът на ОДК – Поморие Анета Данаилова представи журито, което ще оценява изявите на участниците в три раздела – музика, хореография и изобразително изкуство. То е в състав: Светозар Бенчев, Светослав Лобошки, Хайгашод Агасян, проф. Красимир Тасков, Бисерка Хънкова, Рада Чомакова и Капка Роглева. Известният български композитор Хайгашод Агансян поздрави всички гости на фестивала, с една от най-харесваните детски песни, по негова музика – „Светът е хубав, светът е чудесен”.

На сцената на НЧ „Просвета 1888” се представиха Духовият оркестър при СОУ „Иван Вазов”- Поморие, с диригент Панайот Катрафилов; Мажоретен състав при НЧ „Просвета 1888”; ДФТА Раковина, с ръководител Владимир Данаилов, Детска музикална формация „Детелинки”, с ръководител Галя Кехайова; Детски танцов състав „Веселушко”, с ръководител Рада Джафарова; Школа по класически балет при ОДК-Несебър, с ръководител Добрина Бахова; Студио за модерен балет „Дъга” –Ахелой, с ръководител Антон Стоянов; Габриела Димитрова, Танцов клуб „Фантазия” при ОДК „Несебър”, с ръководител Жулиета Малчева – Самоковлиева; Вокална формация „Морски песъчинки” – Бургас, с ръководител Милена Добрева и Art Libitum Band – София, с ръководител Йордан Владев.

Днес в НЧ „Просвета 1888” и на сцената на Art klub ще се представят участниците в категориите „Забавна и естрадна музика, „Класически инструменти” и раздел „Хореография”. Децата в раздел „Изобразително изкуство” ще участват в пленер пред храм „Рождество на Пресвета Богородица”. Международният детски фестивал „Корабът на изкуствата” ще завърши с изложба, концерт и награждаване в НЧ „Просвета 1888”.

Организаторите – Община Поморие и Общински детски комплекс – Поморие канят всички граждани и гости на града да се насладят на артистичния талант на децата.

Програма на Международния фестивал „Корабът на изкуствата”

07.06 – събота

– 17.30ч. Дефиле – начало – Кафе “Градина”

– 18.00ч. Откриване на фестивала – Концерт – Зала НЧ “Просвета-1888″

08.06 – неделя

Раздел „Музика” – Зала НЧ “Просвета-1888″

Категория „Класически инструменти”

– 09.00ч. Акустична репетиция

– 10.00ч. Конкурсна част

Раздел „Музика” – открита сцена „Art Club”

Категория „Забавна и естрадна музика”

– 14.00ч. Акустична репетиция

– 15.00ч. Конкурсна част

– 17.00ч. Акустична репетиция втора и трета група

– 18.00ч. Конкурсна част

Раздел „Изобразително изкуство” – Изложбена зала ОДК

– 10.00ч. Пленер – Храм “Рождество на Пресвета Богородица”

Раздел „Хореография” – Зала НЧ “Просвета-1888″

– 14.00ч. Техническа репетиция

– 15.00ч. Конкурсна част

– Пауза жури

– 17.00ч. Техническа репетиция

– 18.00ч. Конкурсна част

09.06 – понеделник

– 17.30ч. Изложба – НЧ “Просвета-1888″

– 18.00ч. Награждаване и Концерт