Станишев: Предсрочни избори до края на юли – най-добрият вариант за страната

„Има неща, които са по-важни от конкретния анализ – принципите, заради които сме заедно. Това е вярата в лявата кауза и нашите идеи. Всеки ден чета и слушам помията, която се излива върху нас. Не за първи път се опитват да ни превърнат в изкупителна жертва за всички промени в страната. Не посрещам обаче тези неща със страх. Болката и обидата няма да унищожат БСП. Няма да позволя БСП да бъде унижавана или натикана в ъгъла. Няма да допусна моята партия да бъде поставена на колене. Загубата на една битка няма да ни кара да развеем белия байрак.„ Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев на пленумът на партията, предаде КРОСС.

„Лошата новина за онези, които злорадстват е, че БСП има хъс да се бори, да устоява себе си и достойнството си в името на левите идеи, в които вярваме. Някои тълкуват нашите качества като недостатъци. Слабост е възгордяването, смирението е мъдрост. Освен любезна усмивка умеем да показваме и характер. Никой не може да вземе нашите решения вместо нас. Няма да обслужваме чужди интереси, нито ще бъдем параван за такива. Ние сме горда партия с принципи, традиции и характер”, каза още лидерът на ПЕС.

„Затънахме в критики и самокритики вместо да започнем кампания в убеждаване на партията. Всеки ден получавам писма и обаждания от най-различни хора с едно общо послание – „дръжте се”. Платихме цената за упорито насаждането мнение, че БСП е мандатоносител, но на практика ДПС е водещата партията в управлението. Имаше поводи, които затвърдиха тези внушения. Не се оправдаваме с нашия партньор, а показваме реалностите. Оказахме се нерешителни в упражняването на властта. За това сме си виновни само ние”, подчерта Станишев.

По думите му загубата на изборите е би могал да бъде компенсирана само от повече сила в управлението. „Тази идея не се прие с ентусиазъм. Настоявах за дискусия с партиите, които подкрепят този кабинет. Пресконференцията на ДПС дойде точно, когато се очакваха тези разговори. Смятам обаче, че двете партии са длъжни да потърсят отговорно решение и да се държат взаимно координирано. Не очаквах от ДПС точно този ход, признавам”, призна той.

„Нека си спомним лицето на самозабравилото се авторитарно управление, което имахме силата и куража да прекратим. Дори само затова си заслужаваше да поемем отговорността за съставяне на правителство. Трябва да помним откъде тръгваме и накъде вървим”, добави Станишев.

„Насила не може да даваш. Насила може да вземаш. Очаквахме хората на европейските избори да подкрепят тези политики. Това не стане и предизвика криза в управлението, засили политическата нестабилност. Хората трябва да кажат – какво искат да им се случи? Борисов на власт, Цветанов министър на вътрешните работи”, попита Сергей Станишев.

“Не можем да носим сами отговорността за правителството. Нито министрите, нито премиерът заслужават да носят тази отговорност в условията на недоверие и липса на подкрепа. Затова най-нормалното действие е да си подадат оставките незабавно след преодоляване на вота на недоверие”, категоричен бе той.

“При наличието на политическа воля и отговорност на президента предсрочни избори до края на юли са възможен и реалистичен вариант и това е най-добрият вариант за страната. Час по-скоро трябва да дадем правото на хората да се произнесат какъв да бъде следващият парламент, за следващия бюджет, реформите, които са нужни. Хората трябва да дадат сила, независимо на коя партия, за да има резултати и промяна”, заяви Станишев.

“В БСП искането за оставки се превърна не в търсене на решения, а в прехвърляне на отговорност. Нямам намерение да позволявам на никого да ме използва за изтривалка, нито ще се превърна в индулгенция за несвършена работа. Ако е необходимо, спешно могат да се направят законови промени, така че хората да се произнесат до края на юли. Всички трябва да знаят – БСП не се е вкопчила във властта. Готови сме за спешни консултации с всички политически сили и с президента в името на страната. България е над всичко”, подчерта Станишев.