Вие сте тук: Начало » Актуално » НАБЧ:Анулираха скандалната обществена поръчка на Парк “Странджа” за ремонт на сайта им срещу 384.000 лв.
    НАБЧ:Анулираха скандалната обществена поръчка на Парк “Странджа” за ремонт на сайта им срещу 384.000 лв.

    НАБЧ:Анулираха скандалната обществена поръчка на Парк “Странджа” за ремонт на сайта им срещу 384.000 лв.

    Скандалната обществена поръчка на стойност 384.000 лв., обявена от ПП “Странджа” за ремонт на сайта им е анулирана! Това стана факт, след като Национална асоциация „Българско Черноморие (НАБЧ) подаде сигнал до Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за умишлени дискриминационни условия, които са определени за кандидатите. НАБЧ информира КЗК, че условията са така структурирани, че само една конкретна фирма може да бъде допусната до участие в конкурса.

    Благодарение на обществения натиск и широката гласност, дадена от българските медии по този скандал, процедурата по възлагане е прекратена. Най-интересното е, че още преди КЗК да се произнесе по разследването на случая, ръководството на ПП “Странджа” е анулирало поръчката по своя инициатива. Директорът на парка инж. Петко Нанчев е издал заповед на 04.6.2014 г., с която прекратява обществената поръчка за разширение и реконструкция на електронния сайт.

    Основният изтъкнат мотив за това е жалбата на НАБЧ и откровено признание, че условията са дискриминационни. В заповедта на Нанчев се казва: “От работата на комисията е видно, че до етап “оценка на предложенията” е допуснат само един участник, който отговаря на техническите възможности и квалификация поставени от възложителя за участие в процедурата. С което се потвърждава твърдението на жалбоподателя. Считам, че за да бъдат изпълнени принципите, заложени в чл. 2 от ЗОП за свободна и лоялна конкуренция, и равнопоставеност и недопускане на дискриминация, процедурата следва да бъде прекратена и обявена отново след коригиране на изискванията за технически възможности и квалификация, на които участникът в процедурата задължително трябва да отговаря”.

     

    НАБЧ ще продължава да следи възлагането на обществени поръчки. Припомняме, че благодарение на нашите сигнали бе прекратена и друга скандална процедура за броене на делфини на стойност 3,5 млн. лв.

    НАБЧ изказва признание и благодарност на всички медии, които не се поколебаха да дадат гласност на скандалните случаи и да защитят интереса на обществото срещу бруталните опити на зелената мафия за манипулации и разпределяне на големи финансови средства под масата.

    Управителен съвет на

    Национална асоциация „Българско Черноморие”

    Горе