Решения на Министерски съвет

Министерският съвет прие План за действие за периода 2014-2015 г. по изпълнение на Дългосрочната стратегия за заетост на хората с увреждания 2011-2020 г. Стратегическата и оперативните цели в него са насочени към осигуряване на трудова заетост на безработни лица с трайни увреждания с оглед преодоляване на социалната им изолация и пълноценното им интегриране в обществото, създаване на предпоставки те да водят самостоятелен и независим живот, както и постигане на ефективно социално включване чрез реализацията им на свободния пазар на труда.

За реализирането на тези цели се предвижда осигуряване на подходящи форми за квалификация и преквалификация, на заетост, на достъпна среда, трудово посредничество, на средства, приспособления и медицински изделия, както и адекватна нормативна среда за хора с увреждания.

В плана са отразени дейностите, които ще бъдат реализирани през тази и следващата година и отговорните за изпълнението им институции и ведомства.

Проектът на План за действие е публикуван в интернет страницата на МТСП.

 

 

Правителството предлага диригента

Борислав Иванов за удостояване с орден

„Св. Св. Кирил и Методий”

 

Министерският съвет предлага на Президента на Република България да удостои Борислав Иванов с орден „Св. Св. Кирил и Методий” – втора степен, за значимия му принос за развитието на културата и изкуството.

Борислав Иванов е роден на 2 август 1931 г. във Варна. Завършва Държавната музикална академия „П. Владигеров” в класа по хорово дирижиране на проф. Димитров и в класа по оркестрово дирижиране на проф. Симеонов. Специализира в „Комише Опера” – Берлин при Курт Мазур и в Берлинската филхармония при проф. Xерберт фон Караян. В периода 1979-1980 г. е директор на Операта в Анкара, от 1980 г. до 1983 г. е заместник-генерален музикален директор и първи диригент на Операта в Касел – Германия, а от 1965 г. досега е генерален музикален директор на договорни начала на Симфоничен оркестър в Берлин.

Борислав Иванов стои с неизменен успех вече 60 сезона на оперния пулт, дирижира над 2000 спектакъла в почти всички страни на европейския континент и извън него, ръководи и менажира дейността на редица музикални институти в България и чужбина. Досега той е организирал над 120 турнета по цял свят с най-престижните български състави като Софийската филхармония, Софийската национална опера и оперите на Варна, Бургас, Пловдив, Русе и др. В България поставя началото на Вердиевия фестивал в Античния театър на Пловдив.

 

 

Увеличава се използването на електрически

и на хибридни превозни средства в България

 

Изпълнението на предвидените за 2013 г. мерки и дейности от Националния план за действие за насърчаване производството и ускореното навлизане на екологични превозни средства, вкл. на електрическата мобилност, като цяло протича съгласно предварително установения обем и график. Това е изводът в доклада за изпълнението през миналата година на Плана, с който правителството се запозна.

Докладът визира извършените дейности от централните и местните администрации, както и от неправителствения сектор, свързани с насърчаване на инвестициите и иновациите в чистите автомобилни технологии. Дейностите стимулират икономически растеж, създаването на работни места в сектора, търсенето и навлизането на нови екологични превозни средства. С тях се дава тласък за развитието и на други сфери, които носят по-висока добавена стойност за икономиката ни – информационните и комуникационните технологии, машиностроенето и електротехниката, производството и разпределението на енергия, услугите и др. Едновременно с това се създават предпоставки за устойчиво бъдеще на транспорта, като се намалява неговата зависимост от нефта. Подобрява се също качеството на атмосферния въздух и се намаляват рисковете за човешкото здраве.

В доклада се посочва, че в резултат на създадената благоприятна среда и взаимодействието между заинтересованите страни се наблюдава устойчива тенденция в развитието на устойчивата мобилност. На годишна база към 31.12.2013 г. общият брой на превозните средства с изцяло електрическо задвижване се е увеличил с 61%, а на хибридните – със 119% (регистрирани са 366 електрически и 586 хибридни превозни средства). Изтъкват се предприетите действия за развитие на този нов иновативен сектор, в резултат на което е налице повишен интерес от чуждестранни инвеститори за производството у нас на агрегати, компоненти и детайли за водещи компании от автомобилостроенето. Като решителна крачка за модернизиране и интегриране на данъчното и екологичното законодателство е посочено освобождаването от началото на миналата година на електромобилите от данък върху превозните средства и определянето от 1 януари т. г. на данъка за останалите категории превозни средства в зависимост от екологичните им характеристики.

В доклада са представени приоритетите за изпълнение през 2014 г. Те са свързани основно с разширяване на зарядната инфраструктура.

 

 

Утвърден е еталон за единица за температура

 

Правителството прие решение за утвърждаване на еталон на единицата за температура в обхват от минус 38,8344 ºС до 660,323 ºС като национален еталон на България и определи средствата за измерване и метрологичните му характеристики. Националният еталон се използва като основа за определяне стойностите на други еталони и средства за измерване на съответната единица.

Приемането на решението ще спомогне за изпълнение на изискванията на Споразумението за признаване на националните еталони, резултатите от измерване и сертификатите от калибриране, подписано от България. Чрез него се осигурява признаване на резултатите на Българския институт по метрология от измерване за величината температура от всички метрологични институти, присъединили се към Споразумението. Осигурява се еквивалентност на измерванията в страната с тези в държавите-членки на Конвенцията на метъра и се определя единна основа на всички измервания на температура за разпространяване на единицата чрез калибриране в страната.

 

 

 

България ще се включи

в Групата за наблюдения на Земята

 

Правителството даде съгласието си България да се включи в Групата за наблюдения на земята (GEO) чрез Министерството на инвестиционното проектиране.

GEO е създадена през 2005 г. и координира дейността за изграждане на Глобална мрежа от системи за наблюдение на Земята. Тя дава възможност на международната общност за защита от физически и причинени от човека бедствия – откриване на екологични източници, управляване на енергийните ресурси и изменението на климата, вкл. опазване на водите, подобряване прогнозите за времето, разумно управление на екосистемите, насърчаване на устойчивото земеделие и опазване на биологичното разнообразие.

Включването на България в GEO ще позволи интеграцията на данни и информация от различни източници с цел намиране и вземане на устойчиви решения по проблемите на околната среда, както и изпълнението на функциите на МИП в областта на геодезията и картографията.

 

 

Сергей Цветарски е определен за председател

на НСИ

 

Правителството определи Сергей Цветарски за председател на Националния статистически институт. В момента той е заместник-председател на НСИ и временно изпълняващ длъжността председател.

Сергей Цветарски притежава магистърска степен по специалността „Статистика” от УНСС. В структурата на НСИ работи почти 30 години.

 

 

България ще осигури лятна почивка

на украински деца

 

Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на МВнР в размер на 47 хил. лв. за организиране на лятна почивка на българското Черноморие на децата на загинали украински граждани по време на протестите в Киев. Средствата се осигуряват за сметка на предвидените по централния бюджет за официална помощ за развитие.

Решението е жест на приятелско отношение към украинския народ и израз на солидарност с международните усилия за справяне с негативните последици от кризата в страната.

 

 

137 хил. лв. са осигурени за стипендии на учениците от спортните училища

 

Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на младежта и спорта в размер на 137 295 лв. за изплащане на стипендии на учениците от държавните спортни училища. Средствата са предвидени в централния бюджет като част от Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби.

Програмата беше приета от правителството през м. април т. г. Тя предвижда насърчаване на творческите, научните и спортните заложби и потребности на деца с изявени дарби, заели призови класирания в национални и международни конкурси, състезания и олимпиади, чрез еднократно финансово подпомагане и едногодишни стипендии.

С друго постановление правителството измени вътрешното разпределение на средствата, отпуснати за отбелязването на 145-годишнината от създаването на Българската академия на науките. През м. март кабинетът предостави 200 хил. лв. за честването. Промяната е извършена по предложение на председателя на БАН с цел прецизиране на обема дейности и разходите във връзка с тях.

 

 

Започва разкриването на 20 нови служби

по търговско-икономическите въпроси

 

Целта е да се подпомогне бизнеса за намирането на партньори

в чужбина и да се привличат инвестиции у нас

 

Правителството одобри допълнителни разходи но бюджета на Министерството на икономиката и енергетиката в размер на 2 млн. лв. Средствата са предназначени за финансовото осигуряване на издръжката и откриването на нови служби по търговско-икономическите въпроси (СТИВ).

МИЕ ръководи оперативно дейността на службите по търговско-икономическите въпроси към дипломатическите представителства на България в чужбина. Основните функции на служителите в СТИВ са свързани с подпомагане на българския бизнес при намирането на партньори за реализация на стоки и услуги, привличане на инвестиции, увеличаване на броя на туристите в България, популяризиране предимствата на българската икономика и на страната ни като бизнес дестинация. Тези дейности реално спомогнаха за положителните икономически резултати, свързани с ръста на износа през последната година, за увеличения брой чуждестранни туристи у нас, както и за нарасналия инвестиционен интерес. Редица компании и водещи бизнес организации в страната дават положителна оценка като цяло за работата на СТИВ и активното им сътрудничество с бизнеса.

След пика на глобалната криза Българя започна да възстановява и да активизира износа си. Значително намаля отрицателното търговско салдо на страната. Анализите сочат силно положителна тенденция на ръста на износа към трети страни. Окончателните данни за 2013 г. показват увеличен темп на ръст и за страните от ЕС – износът за тях нараства с 9,1%, докато за трети страни – с 3,5 на сто. Запазват се положителните тенденции за ръст към пазарите на Азия и арабските страни – ръстът на износа към Азия се увеличава изпреварващо с 20%, а към арабските страни – с 40,9 на сто.

Приносът на външното търсене за ръста на БВП ще има нарастващо значение и в бъдеще. Анализите на Европейската комисия сочат, че 90% от глобалния икономически ръст в следващите 10-15 години ще бъде генериран в страните извън ЕС, като само на Китай ще се пада около 1/3 от очакваното увеличение. В тези условия вероятно ще се наблюдава още по-усилено преориентиране към финансово стабилни и бързоразвиващи се пазари и пазари с нарастващо потребление и покупателна способност на населението.

Развитието на износа ни в средносрочен и дългосрочен план ще зависи също и от потенциала на икономиката на страната, от развитието на индустриалния сектор, селското стопанство и сектора на услугите. Приоритетно значение за България имат инвестициите и особено онези от тях, които са свързани с развитието на производства и индустрии с експортна насоченост и с преработка на суровини в готови и крайни изделия с висока добавена стойност. По тези причини усилията и ресурсът в подкрепа на експорта и привличането на инвестиции следва да се насочат към страните от Азия, които се явяват приоритетни както от гледна точка на ръста на износа, така и по отношение привличането на инвестиции и туристопоток. За 2013 г. се запазват положителните тенденции при износа, който достига 2,566 млрд. евро (увеличение с около 470 млн. евро), а вносът е 1,886 млрд. евро (увеличение с 86 млн. евро). Водещи търговски партньори на България в Азия са Китай, Сингапур, Република Корея, Индия и Япония. Освен с бърз икономически растеж и ръст на инвестициите, страните от Азия привличат като пазар с голямо потребление и нарастваща покупателна способност на населението. Те са основни вносители на суровини, селскостопанска и хранителна продукция и генерират значителен туристопоток.

Редица страни в Близкия изток и Африка също имат важно значение като перспективни и финансово стабилни пазари с традиционно значение и потенциал за българския износ и привличане на платежоспособни туристи. В тези региони съществуват благоприятни условия за разширяване присъствието на български компании, стоки и услуги, както и за реализацията на съвместни проекти в строителството, инфраструктурата, инженеринговите дейности и др. През 2013 г. износът ни за арабските страни достигна 1,367 млрд. евро – ръст от 396 млн. евро спрямо предната година. За това увеличение допринесоха редица официални посещения, бизнес форуми и участия в международни изложения в държави като Катар, ОАЕ, Кувейт, Саудитска Арабия, Ирак, Ливан, Мароко, Тунис, Алжир и др. Българският износ към арабските страни е насочен основно към Ирак, Египет, ОАЕ, Саудитска Арабия, Тунис, Ливан, Алжир, Йордания, Мароко.

Към момента МИЕ има 61 дългосрочно командировани служители в СТИВ. Службите са позиционирани в 44 страни, от които 22 са в Европа, 7 – в страните от ОНД и Кавказ, и 15 – в страни в Азия, Америка, Близкия изток и Северна Африка.

Разкриването на нови СТИВ ще се извърши чрез оптимизиране на структурата. То ще се постигне със съкращаване на пет съществуващи служби и поетапно разкриване през годините на СТИВ в нови 20 дестинации, като за поне пет от тях ще се търси осигуряване, включително и финансово, чрез публично-частно партньорство с бизнес организациите. Предвижда се през 2014 г. да се инициира разкриването на нови 20 СТИВ в ОАЕ, Оман, Саудитска Арабия, Катар, Иран, Северен Ирак (гр. Ербил), Алжир, Тунис, Гана, Ангола, Индонезия, Тайланд, Малайзия, Пакистан, Армения, Туркменистан, Монголия, САЩ (гр. Чикаго), Унгария и Кипър.

 

 

Правителството ще приключи четири дела

пред ЕСПЧ

 

Правителството одобри приятелски споразумения и едностранна декларация по четири дела срещу България в Европейския съд по правата на човека.

Приятелски споразумения ще бъдат сключени с Пене Алексиев, Данчо Стоянов и Антон Маринов. Те претендират за нарушено право на справедлив съдебен процес. С акта държавата признава допуснатите нарушения и се съгласява да изплати на тримата жалбоподатели обезщетения, съответно, от 2000 евро, 2000 евро и 2500 евро.

Едностранна декларация ще бъде направена по жалбата на Гергана Иванчева. Твърдяното нарушение се изразява в непропорционалност на наложена принудителна административна мярка спрямо извършеното деяние – наложена й е забрана за напускане на страната заради задължение към НАП в размер над 5000 лв., за което е представено обезпечение. Предложеното от ЕСПЧ обезщетение за претърпените вреди и направените разходи и разноски по делото е 1800 евро.

Едностранна декларация се прави в случаите, когато ЕСПЧ е предложил на страните да приключат делото с приятелско споразумение, посочил е сумата за обезщетение, но жалбоподателят е отхвърлил предложението. Едностранната декларация слага край на делото и със заплащане на обезщетението случаят се закрива.

 

 

Прието е изменение на Методиката за изчисляване на инфраструктурните такси

 

Министерският съвет одобри промяна в Методиката за изчисляване на инфраструктурните такси, събирани от управителя на железопътната инфраструктура. Приетият акт е свързан с необходимостта за изпълнение на решение на Съда на ЕС. Според него, от преките разходи за извършване на влаковата услуга следва да бъдат изключени заплатите и социално осигурителните вноски на персонала.

Направената промяна не води до изменение на размера на инфраструктурите такси и реализираните приходи от тях, както и не би оказало негативно влияние върху дейността на превозвачите. Отпада и опасността Съда на ЕС да наложи на страната ни еднократно платима сума и/или периодична имуществена санкция съгласно Договора за функциониране на Съюза.

 

 

Жителите на с. Богорово получиха терен

от правителството за изграждане

на православен храм

 

Правителството прехвърли на община Силистра правото на собственост върху терен от 860 кв. м в с. Богорово. Той ще бъде използван за изграждане на молитвен дом в селото. Богорово се намира на 16 км от областния град и единственото в общината, в което няма православен храм.

В управление на областния управител на Благоевград беше предоставена част от сградата на ул. „Свобода” №1 в града. Имотът е с отпаднала нужда за Българския институт по метрология.

С друго решение от публична в частна държавна собственост беше променен статутът на имот, предоставен за управление на Национална компания „Железопътна инфраструктура”. Имотът от 693 кв. м се намира в гр. Кресна и е бил предназначен за жп спирка. В него обаче няма обекти на жп инфраструктурата и той няма функционално и технологично значение за сигурността и осъществяването на жп превозите.

Изменено беше решението от 2008 г., с което на КНСБ и на КТ „Подкрепа” беше предоставено правото на собственост върху сградите, които ползват в София за свои централи. Промяната се отнася до предоставяне и на правото на собственост върху терена, на който те са построени. Това ще позволи двата синдиката да извършват ремонти и други благоустройствени дейности в прилежащата площ.

Правителството прие и решение за отчуждаване на имот – частна собственост, който попада в трасето на АМ „Тракия” в участъка Карнобат – пътен възел Бургас-запад. Теренът от 1 дка се намира в местността „Кабата” край с. Ветрен. Финансирането на процедурата по отчуждаването се осигурява от Агенция „Пътна инфраструктура”, а решението на Министерския съвет може да бъде обжалвано по реда на АПК в 14-дневен срок от съобщаването му на заинтересованите лица.

 

 

Държавен имот ще бъде апортиран в капитала

на болницата в Монтана

 

Министерският съвет даде съгласието си държавата да увеличи акционерното си участие в Многопрофилната болница за активно лечение „Д-р Стамен Илиев” в Монтана с апортирането в капитала на дружеството на имот – частна държавна собственост. Решението е по предложение на Съвета на директорите на болницата, според който по този начин ще бъде осигурена възможност за осъществяване на инвестиционната програма на дружеството. Имотът има обслужващо значение за болничния комплекс на лечебното заведение.

С друго решение правителството даде съгласие Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Свети Георги” в Пловдив да продаде терен от 618 кв. м, който не е необходим за дейността на лечебното заведение. Имотът е съсобствен между държавното дружество и физически лица. Продажбата ще се извърши чрез пряко договаряне при начална цена не по-ниска от пазарната стойност, определена от независим оценител. Паричният ресурс, получен от продажбата, ще остане в лечебното заведение и ще се използва само за финансиране на лечебната дейност и за инвестиции, пряко свързани с предмета му на дейност. 20% от цената на сделката ще бъдат внесени в държавния бюджет.

 

 

България се присъединява

към Европейската космическа агенция

 

Правителството одобри проекта на Споразумение за Европейска кооперираща държава между правителството на България и Европейската космическа агенция (ЕКА) и упълномощи министъра на икономиката и енергетиката да го подпише при условията на последваща ратификация.

Европейската космическа агенция е междуправителствена организация, която реализира космическата политика на ЕС. В дейността й участват още Швейцария, Норвегия, Канада, а редица страни водят преговори за бъдещо участие. От държавите-членки на Съюза само България и Хърватия нямат подписани споразумения с ЕКА.

Присъединяването на страната ни към дейността на агенцията ще осигури достъп на българските предприятия и научни организации до проекти за разработване и внедряване на високотехнологични продукти и услуги. Поради липса на споразумение с агенцията, до този момент български предприятия и изследователски организации нямат право да участват в проекти, финансирани от нея, дори и като подизпълнители. Споразумението ще стимулира развитието на иновативните малки и средни предприятия и тяхната конкурентоспособност. То ще насърчи създаването на нови работни места във високотехнологични сектори на индустрията и услугите.

 

 

Разкриват се нови възможности за българския бизнес в Мароко

 

Правителството одобри проект на Протокол за сътрудничество между Министерството на инвестиционното проектиране и Министерството на застрояването и градското благоустройство на Кралство Мароко. Документът определя застрояването, жилищната политика и благоустройството като области на взаимодействие между двете ведомства.

Мароко е важен партньор за страната ни в Западна и Централна Африка. Подписването на Протокола ще спомогне за навлизането на българския бизнес в региона.

Заместник-министър Абазов ще ръководи делегацията ни за предстоящата сесия

на българо-индонезийската смесена комисия

 

Министерският съвет одобри позицията и състава на българската делегация за участие в петата сесия на Смесената комисия за икономическо сътрудничество между правителствата на България и Индонезия. Форумът ще се проведе на 23 и 24 юни в Джакарта под съпредседателството на заместник-министъра на земеделието и храните Бюрхан Абазов и генералния директор за Европа и Америка в МВнР на Индонезия Диан Трианша Джани.

По време на сесията ще бъдат обсъдени възможностите за развитие на двустранното сътрудничество в областта на търговията и инвестициите, енергетиката, туризма, селското стопанство, информационните технологии и съобщенията, транспорта и др. Ще бъде проведен и българо-индонезийски бизнес форум.

Индонезия е важен партньор за България, особено по отношение на перспективния пазар на АСЕАН. Общият стокообмен за 2013 г. е на стойност близо 72,3 млн. щ. д., като бележи ръст от 27 на сто. Интензифицирането на двустранните отношения през последните две години създава предпоставки за активно търсене на начини за усвояване на потенциала за сътрудничество с индонезийската страна.

Правителството днес одобри резултатите и утвърди протокола от 20-ата сесия на Смесения българо-алжирски комитет за икономическо научно и техническо сътрудничество, която се проведе в края на м. февруари т. г. По време на заседанията бяха дискутирани актуалното състояние и перспективите за развитие на двустранното сътрудничество в областта на икономиката, търговията и финансите, енергетиката и минното дело, водните ресурси, жилищната среда и градоустройството, транспорта, земеделието и др. Сесията приключи с подписването на четири споразумения за сътрудничество – в областта на туризма, в областта на информационните технологии и съобщенията, в областта на спорта и за научно и техническо сътрудничество между Селскостопанската академия и Националния институт за агроикономически изследвания на Алжир.

Пакетът „Климат-Енергетика“ ще бъде

основна тема на два Съвета на ЕС

 

Правителството одобри проектите на позиции на България за участие в две заседания на Съвета на министрите на ЕС – по околна среда и по енергетика.

На 12 юни в Люксембург европейските министри, отговарящи за околната среда, ще проведат ориентационен дебат по пакета от мерки относно опазване чистотата на атмосферния въздух, представен от Европейската комисия през декември м. г. По отношение на предложението за директива за ограничаване на емисиите във въздуха на определени замърсители, изпускани от големи горивни инсталации, България счита за приемлива заложената гъвкавост по отношение на обхвата на инсталациите и предложения график за привеждане в съответствие на съществуващите инсталации. В същото време, страната ни има сериозни притеснения във връзка с някои от предложените норми за допустими емисии, постигането на които ще бъде невъзможно без прилагането на скъпо струващи мерки. България поддържа позиция, че е необходим различен подход и различни изисквания за допустими емисии към инсталациите в зависимост от тяхната мощност. По отношение на предложението за директива за намаляване на националните емисии, България подкрепя намаляването да става на етапи, но е за по-различен от предложения от ЕК подход. Считаме, че първо трябва да се приложат таваните за годините след 2020 г., определени с Протокола от Гьотеборг, а на следващ етап – да бъдат определени тавани за времевия хоризонт от 2030 г.

На вниманието на министрите на околната среда ще бъде Съобщението на ЕК „Рамка за политиките в областта на климата и енергетиката за периода от 2020 до 2030 г.“. От началото на годината Съобщението е предмет на обсъждане на различни формати на Съвета на ЕС – околна среда, енергетика, конкурентоспособност, икономически и финансови въпроси. Темата е неизменна част и от дневния ред на Европейския съвет. В отговор на поставените от Гръцкото председателство въпроси, България ще посочи като сектори със значителен потенциал да допринесат за намаляването на емисии на парникови газове енергийната ефективност и отпадъците, а като сектори, поставящи сериозни предизвикателства – земеползването, промените в земеползването и горското стопанство, както и транспортният сектор. България ще изрази позиция, че е необходимо да се ревизират действащите правила за безплатно разпределение на квоти за емисии на парникови газове с цел подпомагане модернизацията на енергийния сектор и намаляване рисковете от рязко покачване на цените на електроенергията.

В рамките на заседанието се очаква министрите да постигнат политическо споразумение по предложението за промени на Директива 2001/18/ЕО относно възможността за държавите членки да ограничават или забраняват отглеждането на ГМО на тяхна територия. България подкрепя компромисния текст на Гръцко председателство, който дава адекватен отговор на всички поставени от нас въпроси и създава солидна правна база за налагане на забрана на национално ниво за отглеждане на ГМО на територията на държава-членка въз основа на ясни процедурни правила.

На 13 юни 2014 г. в Люксембург ще се проведе заседание на Съвета на министрите на ЕС по енергетика. Основните теми, които ще бъдат разгледани, са свързани с няколко важни инициативи – предложението за директива за изменение на Директива 98/70/ЕО относно качеството на бензиновите и дизеловите горива и за изменение на Директива 2009/28/ЕО за насърчаване използването на енергия от възобновяеми източници, доизграждането на вътрешния енергиен пазар през 2014 г. и Съобщението на Европейската комисия относно европейска стратегия за енергийна сигурност. Също така, министрите ще обсъдят и Съобщението на ЕК „Рамка за политиките в областта на климата и енергетиката за периода 2020 – 2030 г.“.

 

 

Одобрени са правителствените становища

по две конституционни дела

 

Правителството одобри становища по две конституционни дела – №4 и №5 за 2014 г.

КД 4/2014 е образувано по искане на тричленен състав на Гражданската колегия на Върховния касационен съд за установяване на противоконституционност на разпоредбата на чл. 12, ал. 1 от Закона за водите, която определя островите за публична държавна собственост.

КД 5/2014 е образувано по искане на 83-ма народни представители за установяване на противоконституционност на чл. 217в от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, регламентиращ реда за извършване на износ на лекарствени продукти.

В становищата си правителството излага мотиви, според които исканията са неоснователни и следва да бъдат отхвърлени.

 

 

 

 

Конкурсите за финансиране на проекти

на програми за превенция на домашното насилие ще се обявяват до 31 март

 

По искане на неправителствените организации, които работят в сферата на превенцията на домашното насилие, кабинетът намали с две седмици срока, в който министърът на правосъдието или упълномощено от него длъжностно лице обявява конкурса за финансиране на проекти на програми и обучения в областта на превенцията на домашното насилие и преодоляване на последиците от него. Вместо до 15 април всяка година, той ще бъде обявяван до 31 март, за да се осигури необходимото време за обмяна на документация и кореспонденция между неправителствените организации и Министерството на правосъдието.

Изменението правителството направи в Правилника за прилагане на Закона за защита от домашното насилие.

Друга промяна е свързана с удължаване на продължителността на проектите от 12 на 24 месеца. Нейната цел е да се постигне устойчивост на предоставената подкрепа на пострадали от домашно насилие. Удължаването на срока на действие на съответните програми, не е свързано с отделянето на допълнителен финансов ресурс.

Променя се и междуведомственият характер на комисията, която разработва правилата за кандидатстване и оценяване на проектите, като дейността се съсредоточава в Министерството на правосъдието. Предложението кореспондира с отговорностите на ведомството по закон и с отправените препоръки от неправителствените организации, според които е изключително трудно да бъдат събрани и координирани членовете на комисии с междуведомствен характер. Това води до забавяне на оценката на проектите и неефективност на контрола по изпълнението им.

 

 

Съкращават се срокове за издаване

на лични документи на бежанци и чужденци

с хуманитарен статут

 

С промени в Правилника за издаване на българските лични документи правителството създаде възможност в съкратени срокове да бъдат издавани удостоверения за пътуване зад граница на бежанец, на чужденец с хуманитарен статут и на чужденец, получил убежище. В тези случаи услугата ще се извършва за 10, а не за 30 дни, и ще се заплаща в двоен размер.

Изменението отстранява съществуваща непълнота в нормативната уредба. В практиката са установени редица хипотези, при които се налага издаването на такива документи в кратки срокове – например, при необходимост от лечение в чужбина, спешно уреждане на битови въпроси и др.

 

 

Правителството предлага наполовина да бъдат съкратени политическите назначения

в дипломатическите ни представителства

 

От 20 на 10 на сто да падне броят на ръководителите на задгранични представителства, назначавани на тази длъжност без да са дипломати от кариерата. Това предвижда предлагана от правителството промяна в Закона за дипломатическата служба, която ще бъде предложена на Народното събрание за одобрение. Това ограничение трябва да бъде постигнато в тригодишен срок от влизането в сила на закона.

Приетият от Министерския съвет законопроект за изменение и допълнение на Закона за дипломатическа служба цели усъвършенстване на действащата нормативна уредба, както и оптимизиране на организацията на работните процеси и управлението на финансовите човешки ресурси. Основна част от измененията са свързани със създаването на гаранции за устойчиво кариерно развитие на служителите в дипломатическата служба, подобряване на прозрачността при взимането на кадрови решения и усъвършенстване на правната уредба по отношение на управлението на човешките ресурси.

Новост в законопроекта е създаването на разпоредба, според която ежегодно по бюджета на Министерството на външните работи ще се осигуряват средства за оказване на съдействие на български граждани в чужбина. Средствата ще се разходват, възстановяват и отчитат при условия и по ред, определени с наредба на Правителството.

 

 

С 2,7 на сто се увеличава социалната пенсия

за старост от 1 юли

 

Правителството определи нов размер на социалната пенсия за старост. От 1 юли т. г. тя се увеличава с 2,7% – от 110 лв. на 113 лв. месечно. Това ще доведе до увеличаване на размерите на пенсиите, които не са свързани с трудова дейност – пенсията за военна инвалидност, пенсията за гражданска инвалидност, социалната пенсия за инвалидност и персоналната пенсия, както и на нормативно установените добавки към пенсиите.

Увеличението на социалната пенсия за старост е със същия процент, с който от 1 юли 2014 г. се осъвременяват всички пенсии за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2013 г.

 

 

Правителството предоставя хуманитарна помощ

за Афганистан

 

Правителството ще предостави на бедстващото население в провинция Бадахшан в Афганистан хуманитарна помощ под формата на палатки и одеала. За целта по бюджета на МВР бяха одобрени допълнителни разходи в размер на 38 200 лв., като 4000 лв. от тях са за Българския червен кръст.

В началото на м. май афганистанската провинция беше засегната от разрушителни свлачища, при които загинаха над 350 души, над 2500 все още не са открити, а повече от 3000 са останали без подслон.

Решението на правителството е жест на съпричастност към останалите без подслон и отговорност предвид ангажимента на България като държава-членка на ЕС и НАТО.

 

 

Инвестиции за над 44 млн. лв. ще бъдат направени

в предоставена концесия за добив на природен газ

и кондензат

 

Правителството предостави на „Проучване и добив на нефт и газ” АД 35-годишна концесия за добив на подземни богатства – нефт и природен газ (природен газ и кондензат), от находище „Искър – запад”. Находището се намира на територията на общините Кнежа и Искър в област Плевен. За целия период на договора се очаква концесионните плащания да надхвърлят 74 млн. лв. Планираният размер на инвестициите е за над 44 млн. лв.

С друго решение кабинетът даде съгласието си да бъде намален размерът на площ „Блок 1-12 Кнежа”, в който от 2010 г. същото дружество извършва проучвателни дейности за добив на нефт и природен газ. Това се налага поради регистрирането в Националната геоложка служба на находището „Искър-запад”, което попада в площта за търсене и проучване „Блок 1-12 Кнежа”, и законовото изискване с неговия размер да бъде намален размерът на площта за търсене и проучване.

 

 

Росен Руфев е назначен за генерален консул

на България в Милано

 

Правителството назначи Росен Руфев за генерален консул на България в Милано, Италия. Неговият консулски окръг обхваща областите Ломбардия, Пиемонте, Венето, Емилия Романя, Лигурия, Вал д`Аоста, Фриули-Венеция-Джулия, Трентино-Алто Адидже, Тоскана, Умбрия и Марке.

Росен Руфев е дипломат с богат опит. Работил е в посолствата ни в Лондон и в Рим, както и в Генералното консулство в Милано.

 

 

Закрит е Националният център

„Европейски младежки програми и инициативи”

 

Правителството реши да бъде закрит Националният център „Европейски младежки програми и инициативи” към министъра на младежта и спорта. Дейността му, неговото имущество, активи, пасиви, архивът и другите му права и задължения преминават към Центъра за развитие на човешките ресурси и към Министерството на младежта и спорта съобразно техните функции и компетентности.

От 1 януари т. г. Центърът за развитие на човешките ресурси е национална агенция по програмата „Еразъм+”. Приемането на правителственото решение ще позволи да приключи процесът по прехвърляне на изпълнението между предишната (НЦ „Европейски младежки програми и инициативи”) настоящата агенция по програма „Младежта в действие”, която е част от новата програма „Еразъм+”.

С друго постановление беше направена промяна в числеността на четири дирекции в администрацията на МС. Броят на служителите в дирекция „Бюджет и финанси” е увеличен с три щата за сметка на намаляване в дирекциите „Програмиране на средствата от ЕС”, „Мониторинг на средствата от ЕС” и „Оперативна програма „Техническа помощ”.