Камено въвежда мерки за енергийна ефективност в училища и градини

Общо в шест училища и детски градини от община Камено ще бъдат въведени мерки за енергийна ефективност. Съвсем скоро ремонтни дейности ще започнат в СОУ „Христо Ботев” – гр. Камено, ОУ „Христо Ботев” – с. Трояново, ОУ „Иван Вазов” – с. Русокастро, ЦДГ „Слънце” – гр. Камено, ЦДГ „Детелина” – с. Русокастро и ЦДГ – с. Трояново.

Към настоящия момент са сключени всички договори с фирмите-изпълнители и предстои стартирането на строително-монтажните работи. Средствата идват от проект „Внедряване на мерки за енергийната ефективност в образователните заведения в община Камено”, финансиран по ОП „Регионално развитие” 2007-2013.

Общата стойност на инициативата е 1 645 000,61 лв., като 1 393 044,21 лв. се осигуряват от Европейския фонд за регионално развитие, а 245 831,33 лв. собствен принос на Община Камено.

„Подобрена топлинна акумулация на сградите, положената топлинна защита, намаленият шум от външната среда, оптимизираните разходи за отопление са качествени резултати, които ще бъдат постигнати с изпълнението на проекта. Успешната му реализация ще е фактор за по-успешен учебно-възпитателен процес, подобрен комфорт на учениците и персонала, повишаване конкурентоспособността на училищата за привличане и задържане на ученици и преподаватели.”, коментират от администрацията на Община Камено.