Сменяме малкия талон на автомобилите

До края на годината сменяме малкия талон на автомобилите, съобщи ТВ 7. Заради солените глоби в Гърция, България ще промени документите за собственост на лек автомобил. Целта е в малкия талон да бъде изписана цялата информация за автомобила. Промяната не е изненадваща.
Министерството предвиждаше талоните да бъдат сменени, за да може информацията в тях да бъде изписана на различни европейски езици. Оказа се обаче, че след глобите, които Гърция започна да налага, от МВР решиха да променят значително малкия талон.
От Съюза на българските автомобилисти завиха, че никой няма право да изисква големия талон на колите. Европейското законодателство обаче дава свобода на всяка една страна в това отношение.
От Пътна полиция поясниха, че водачите няма да са задължени да подменят документите на автомобила си. И все пак, ако пътувате в Гърция или друга европейска страна, имате два варианта – или да смените документите си или да носите със себе стария голям вариант.

1 коментар

  1. Леките автомобили пътуват без голям талон в Гърция, обявиха вчера от гръцкото транспортно министерство за “24 часа”. Изискването се отнася единствено за товарните автомобили и се базира на закон 3446 от 2006 г. Информацията бе потвърдено и от гръцката Гранична полиция. Според компетентните органи няма опасност туристическият сезон за българите, които са избрали за дестинация съседна Гърция, да се провали заради неносене на талон 1 за леките автомобили