XVI Международна Конференция по вероятности и статистика ще се проведе в Поморие

Tова научно събитие, посветено на 145-та годишнина на Българската академия на науките, ще се състои в гр. Поморие от 21 до 29 юни 2014 г. В рамките на тази традиционна вече конференция ще се проведат семинар по Статистическа обработка на данни и семинар по Разклоняващи се стохастични процеси. Очакват се около 80 учени от цял свят, известни математици, специалисти в областта на Теория на вероятностите и Математическата статистика. Участниците в конференцията ще са настанени основно в хотел Софарма, където в модерната мултимедийна зала ще се провеждат и научните заседания.

Научната програма на конференцията е посветена на паметта на световно известния руски математик член-кореспондент на Руската академия на науките Б.А.Севастьянов (1923-2013), допринесъл съществено за развитието на българската школа по Разклоняващи се стохастични процеси. Всъщност самият Севастьянов е ученик на безспорно на най-големият математик на 20 век и един от най-великите в цялата историа на математиката А.Н.Колмогоров (1903-1987). Научното дърво на Колмогоров-Севастьянов, както и този на българската школа са предствени в специални постъри.

Планира се провеждане на няколко научни секции с изнасяне на доклади с нови математически приноси в областта на Разклоняващи се стохастични процеси, Статистически анализ на данни, Случайни процеси, Гранични теореми, Теоретична и приложна статистика, Финансова математика, Стохастично моделиране и приложения. Ще се организира и постър сесия. Както вече бе изтъкнато, докладчиците са изтъкнати математици от Европа, Америка, Австралия, Азия, Африка и България. Всички доклади и дискусии са на английски език, тъй като той е основен език на конференцията.

Тази конференция се провежда на всеки две години, като в Поморие е вече за втори пореден път. Това е един добър повод да се привлече вниманието и на други научни организации, защото Поморие има отлични условия за организиране на научни конференции и други научни мероприятия, особено извън активния туристически сезон юли-август.

Предишната конференция бе открита от кмета на Поморие г-н Иван Алексиев, който връчи ключа на града с мотото “Вратите на Поморие са отворени за математиците”. Този жест на традиционното българско гостоприемство направи много силно впечатление на участниците и бе отразено не само у нас, но и в чужбина.

Тази година сътрудничеството с Община Поморие продължава да се развива успешно, като се надяваме, че създадените традиции ще бъдат продължени и задълбочени.

Въпреки сгъстената научната програма участниците в конференцята ще имат известно време да се запознаят с някои забележителности на Поморие. Както показва опитът от миналата конференция, участниците в конференцията са оценили достойнствата на града и някои от тях са дошли отделно на почивка със своите семейства.

Както и на предишните конференции, така и на тази се планира публикуване на докладите в отделна книга от поредицата “Плиска – Български математически студии”, която е широко известна и се разпространява по цял свят, а зедно с това върви и името на Поморие като град-домакин.

По този начин конференцията, освен основния си научен и научно-приложен принос, има също културни и познавателни аспекти, които остават незабравими спомени и играят важна роля за по-нататъчното успешно сътрудничесво, основа за бъдещ прогрес, съобщи

Конференцията и Семинарите са организирани от

– Институт по Математика и Информатика, БАН,

– Факултет по Математика и Информатика, СУ ,

– Българско Статистическо Дружество,

– Нов български университет,

с подкрепата и съдействието на Математически институт „В.А.Стеклов” на Руската академия на науките.

 

Професор дмн Николай М. Янев,ИМИ-БАН,

Председател на Организационния комитет