Приключи XI издание на Международния фестивал за православна музика в Поморие

В дните от 11 до 15 юни 2014 г. в Поморие се стекоха стотици почитатели на музиката и православни християни от България и чужбина – Русия, Украйна, Сърбия, Полша и Македония. Фестивалът премина под знака на отбелязването на 125- годишнината от рождението на Петър Динев (1889-1980) – български композитор, музиковед и преподавател по църковно пеене. Смесен хор на фестивала, дирижиран от протойерей Кирил Попов и Траянополски епископ Киприян изпълни три произведения на Петър Динев в края на фестивалните дни.

Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Йоаникий, благославяше всеки дошъл в храма и с дълбоко внимание проследяваше изпълненията на хоровете. Преди заключителните концерти в неделния ден се състоя празнична Св. Литургия в храм „Рождество на пресвета Богородица”, отслужена от Н. В.Пр. Сливенски митрополит Йоаникий в съслужение с духовници от Сливенска епархия . Свети Литургии, с участието на хорове от фестивала, се проведоха и в храмовете „Свето Преображение Господне” и манастир „Свети Георги”-Поморие, „Света Богородица”-Бургас и „Свето Успение Богородично” –Несебър.

Почетен гост на музикалния фестивал бе проф. Петър Льондев – председател на Съюза на българските композитори, който награди със статуетка Дамски църковен хор „Благовестие” при храм „Рождество на Пресвета Богородица” – Поморие, с диригент Йорданка Туджарова.

На заключителния концерт от фестивала, хоровете се представиха с репертоар по свой избор, включващ само богослужебни църковни песнопения. Под диригентството на Алексей Малий бяха изпълнени четири композиции на Михаил Гоголин, посветени специално на поморийския фестивал. Това бе тяхната световна премиера.

Кметът Иван Алексиев връчи на всички хорове диплом за участие. Той изрази надежда, че догодина отново ще се срещнат в Поморие по този прекрасен повод. Хоровете получиха и грамота „Благослов“ от името на църковното настоятелство на храм „Рождество на Пресвета Богородица“.

DSCI5504 (Medium)-1

IMG_9154 (Medium)-2