Референдумът за задължителното гласуване – в НС следващата седмица

Референдумът за задължителното гласуване ще бъде разгледан на извънредно заседание на парламента следващата седмица. Народното събрание не е готово за дебат по темата преди насрочения за вторник Консултативен съвет при президента за предсрочните избори.

Партиите са разделени какви въпроси да включва всенародното допитване. ГЕРБ настояват да останат и трите въпроса, предложени от държавния глава, – за задължителното, мажоритарното и електронното гласуване, а референдумът да се проведе заедно с изборите.

„Няма да отстъпим от нито едно от исканията. Не приемаме позиция на социалистите за задължително гласуване в границите на държавата. Това е недопустимо разделяне на българите по местожиеене”, заяви Цецка Цачева.

Социалистите обаче се опасяват от злоупотреби с електронния вот. Те настояват само за задължително гласуване и то в рамките на страната.

Най-изчистена е позицията на ДПС – те са против. „Не може едно конституционно право да се трансформира в задължение без промяна на конституцията, а това сатва само с Велико народно събрание”, смята Четин Казак.

Според Инициативния комитет за референдума графикът ще стане ясен след консултативния съвет при президента.

„Все още има страхове от пряк дебат гражданите да си кажат мнението по изборната реформа. По-добре да се мине през КСНС, там да се обсъдят и едва след това Народното събрание да се занимае с този проблем”, заяви проф. Георги Близнашки.

Референдумът ще влезе дневния ред на депутатите най-рано в края на следващата седмица. Президентът ще може да насрочи допитването в рамките на три месеца след евентуално решение на парламента. /КРОСС/