Центърът за настаняване от семеен тип е готов да посрещне обитателите си

centar nastanqvaneСоциалните услуги, който предоставя Община Поморие се увеличиха с още една. Днес кметът Иван Алексиев и Директорът на регионалната дирекция за социално подпомагане – Тони Костова, откриха официално Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания. След като проектът за изграждането му приключи успешно за срок по-кратък от 1 година, стартира проектът „Предоставяне на социална услуга „Център за настаняване от семеен тип” в град Поморие”,  финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси 2007-2013”, чрез Европейски социален фонд, по договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ № BG051PO001-5.2.12-0047-C0001. Общата стойност на проекта е 284 957,68 лв.

Всяко дете има право да бъде обичано и щастливо и да получава семейни грижи. С изграждането на този Център се надявам да осигурим на децата, които ще живеят в него всичко, което им е необходимо. – каза кметът Алексиев.

По време на началната пресконференция, на която присъстваха още ръководителят на проекта Тодор Тодоров, заместник-кметът Илия Джингов и представители на фирмата изпълнител по проекта за изграждане на Центъра Среги ООД,  бяха представени дейностите по предоставяне на социалната услуга. Тони Костова обясни, че в Центъра ще постъпят 12 деца, които ще бъдат изведени от домовете в с. Кошарица, с. Искра – общ. Карнобат, с. Медвен – общ. Котел и с. Рудник – общ. Долни Чифлик. По спешност ще се приемат и още 2 деца от общността. Извеждането на децата от институциите ще се случи поетапно от 1 юли, в рамките на 2 седмици. За нуждите им от обучение е създадена специална паралелка в ОУ „Христо Ботев” – Поморие.

В рамките на проекта е проведен подбор и  наемане на персонал. Общо десет души ще бъдат постоянно ангажирани. Управител на Центъра е Валентина Ганева – експерт по здравни грижи и дългогодишен медицински служител. В него ще работят още осем детегледача и един възпитател. Четирима експерти ще извършват подкрепящите дейности – медицински специалист, експерт социални дейности, психолог и специален педагог.  Персоналът вече е провел познавателни срещи с децата в домовете, където в момента живеят. Те също са посетили ЦНСТ – Поморие.

Сградата е на два етажа и е напълно оборудвана спрямо нуждите на хора със специфични потребности. Има кухня, три дневни, седем спални, преден и заден двор, както и покривна тераса. Стаите са напълно обзаведени и пълни с играчки, на които много скоро децата ще се радват.