Започва реставрация на средновековната крепост Маркели

Община Карнобат започва амбициозния си проект за реставрация и консервация на средновековната крепост Маркели. Кметът Георги Димитров подписа договора за изпълнение, с което стартира възстановяването на древната българска твърдина.

С привлечените по Оперативна програма „Регионално развитие” 3.226 млн. лв., Маркели ще бъде превърната в целогодишно действаща туристическа атракция, а в рамките на проекта до намиращата се на 7 км от Карнобат крепост, ще бъде изграден път, който ще улеснява достъпа на туристите. Предстои среща с проектантите и с колектива от авторския надзор. Вече е проведена среща с изпълнителите и с независимия надзор.

Малко след подписването на договора, кметът Георги Димитров призна, че е поел огромен риск. Решението на КЗК за предварително изпълнение е било обжалвано във ВАС, където също е било взето решение за предварително изпълнение. Според Димитров рализирането на проекта е невероятно предизивикателство за него и за екипа му, защото ситуацията е изключително усложнена и пълна с рискове. От една страна съществува възможност решението на ВАС да бъде върнато по същество или да бъде определено на някакъв етап като грешно, въпреки че на два пъти КЗК е излязла с категорично становище, че няма никакви нарушения на порцедурата.

Втората опасност е при забавяне и неподписване на договора, да изтече срокът на действие на Оперативна програма „Регионално развитие” и Карнобат да загуби този проект.

Кметът смята, че в новия програмен период е възможно да има пари само за реставрация на Маркели, но да няма средства за довеждащ път или да се построи само път, а за крепостта да няма финансиране, което обезмисля целия проект.

Заложих целия си авторитет на карта, защото никога повече може да нямаме шанс да възстановим крепостта и затова подписах договора. Този проект е изцяло в полза на Карнобат – коментира кметът Георги Димитров.

В момента парите по тази оперативна програма са спрени, но от общината са категорични, че ще създадат всички условия проектът да бъде реализиран.

Според статистиката по усвоени средства от ОП „Регионално развитие” община Карнобат изпреварва общините Ямбол, Сливен, Айтос и Нова Загора .

За сравнение Бургас е усвоил 35 млн. лв, а Карнобат 16 млн. лв.