EVN България внася яснота по създалата се ситуация с електрозахранването в МЦ2

Във връзка с инцидент с асансьор в Медицински център 2(МЦ2) в кв. Славейков, гр. Бургас, EVN България Електроразпределение установи следните факти:

Лечебното заведениеМЦ2 се захранва с електроенергия от кабелна линия „МАК-ПВК“ от подстанция „Славейков“. Техническите данни сочат, че на 16 юни 2014 г. (понеделник) по съоръженията от електроразпределителната мрежа, захранващи МЦ2 и които се обслужват от дружеството, не е регистрирана „авария“ или „токов удар“. Подчертаваме, че на 16 юни качеството на подаваното напрежение към МЦ2 е било в рамките на техническите норми и стандарти.По кабелна линия „МАК-ПВК“ на 16 юни 2014г. е извършено оперативно едноминутно превключване от диспечерския център на дружеството за времето от 12:38 ч. до 12:39 ч.Оперативното превключване е извършено с цел стандартно обезопасяване на системата при извършване на технически дейности в трафопост „ПВК“. Тези дейности не са извънредни за отстраняване на „авария“. Оперативното превключване, каквото е извършено в периода 12:38 – 12:39 ч., е стандартна техническа дейност в диспечирането на електроразпределителни мрежи и няма отношение по нормалното функциониране на съоръжения, отговарящи на съответните норми и стандарти.

Това показва, че подаваното напрежение към сградата на 16 юни 2014г. няма как да бъде фактор върху поведението на асансьора, още повече, че както вече посочихме подаваното напрежение към сградата на МЦ 2 на същия ден е било в рамките на техническите стандарти като по мрежата не е имало „авария“ или „токов удар“.