Експедиентски културно-познавателен тур се проведе в Поморие

Община Поморие осъществи три експедиентски тура, в партньорство с общините Айтос и Руен по проект „Развитие на регионален туристически продукт и маркетинг на туристически район Поморийски залив и Източна Стара планина”, договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ: №BG161PO001/3.2-02/2011/009.

Над 100 човека – експерти в туристическия бранш и в популяризирането на туризма, се запознаха с възможностите, които предлага региона за балнео-спа и уелнес, еко и селски и културен туризъм. Целта на организираните посещения беше да се популяризират туристическите пакети, изработени по проекта.

Третият и последен тур се проведе в дните 15-18 юни 2014 г. Гостите посетиха културно-историческите забележителности на територията на трите общини – манастир „Св. Георги Победоносец”, архитектурен резерват „Стари Поморийски къщи”, църквата „Преображение Господне”, Исторически музей – Поморие, Тракийската куполна гробница, Музея на солта, останките от античната крепост „Аетос”, къщата – музей „Петър Станев”, етнографски комплекс „Генгер”, манастир „Св. Св. Йоаким и Анна”, етнографската сбирка в с. Люляково, община Руен и др. Най-голям интерес предизвика Международният фестивал за православна музика „Св. Богородица – Достойно Есть” в Поморие, който също бе посетен от групата.

В рамките на тура, в Община Поморие се проведе и пресконференция на тема „Развитие на културно-познавателен туризъм в район „Поморийски залив и Източна Стара планина”, в която участваха кметът Иван Алексиев, заместник-кметът Илия Джингов и ръководителят на проекта Соня Енилова. Беше обсъдена ролята на мащабната рекламна кампания, която се осъществява по проекта, за популяризирането на културно-историческите забележителности на региона и разнообразните му възможности за туризъм, съобщиха от пресцентъра на Община Поморие.