На вниманието на собствениците и ползвателите на земеделски земи в землищата на община Поморие!

Във връзка с предстоящата кампания по сключване на споразумения за създаване на масиви за ползване на земеделските земи, изготвени на основание чл. 37 в, ал.2 от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи /ЗСПЗЗ/ за стопанската 2014/2015 г. от Общинска служба по земеделие, гр. Поморие информират следното:

 

Срокът за подаване на декларации по чл.69 и заявления по чл.70 от Правилника за прилагане на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи /ППЗСПЗЗ/ е 31.07.2014 г. Декларациите по чл.69 и заявления по чл. 70 се подават в общинска служба по земеделие гр. Поморие лично или чрез пълномощник и важат за следващата стопанска година 2014-2015.

Собственици!

Собствениците на земеделски земи подават декларация по образец по чл. 69 от Правилника за прилагане на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи /ППЗСПЗЗ/, в която посочват начина на трайно ползване на всеки от имотите и под каква форма ги стопанисват. Документът се подава в общинската служба по земеделие, гр. Поморие. Собствениците, които не желаят имотите им да се включват в масиви за ползване по чл.37в от ЗСПЗЗ, посочват изрично това в декларацията. Важно е да се знае, че всеки един от тях може да подаде документа, който ползват всички съсобственици или наследници.

Ако собственик на имот е подал декларация, в която е посочил, че не желае имотът му да бъде включен в масиви за ползване по чл.37 в от ЗСПЗЗ, то този имот не се включва в изходните данни и материали за създаване на масивите за ползване за следващата стопанска година 2014-2015, съответно не се включва в споразумението по чл. 37в, ал. 1 и не се разпределя като т. нар. 2 бели петна.

С подадената декларация по чл.69, ал. 1 от ППЗСПЗЗ, собственикът може да изяви желание да не участва с имота си в масиви за ползване по чл.37 в от ЗСПЗЗ, както и желание имотът да бъде включен в масиви за ползване като имот по чл.37в, ал.3, т.2 от ЗСПЗЗ /имоти-бели петна/.

Имотите на собственици, за които не са подадени декларации по чл.69 от Правилника за прилагане на закона за собствеността и ползването на земеделските земи, ще бъдат включени в споразуменията по чл.37 в, ал.3 от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи /имоти-бели петна/.

Ползватели!

Ползвателите на земеделски земи подават в общинската служба по земеделие, лично или чрез пълномощник, заявление по чл. 70 от правилника за приложение на закона за собствеността и ползването на земеделските земи /ППЗСПЗЗ/. В него се посочват имотите които ползва и на какво правно основание. Ползвателите трябва да посочат желанието си да участват или да не участват в разпределението на масивите за ползване по споразумение. Имоти, за които има сключени договори и ползвателите не са подали заявления по чл.70 от Правилника за прилагане на закона за собствеността и ползването на земеделските земи, също се включват в споразумението като имоти по чл. 37в, ал.3, т.2 от закона за собствеността и ползването на земеделските земи, т. нар. „бели петна”.

Декларациите по чл.69 от ППЗСПЗЗ и заявленията по чл.70 от ППЗСПЗЗ задължително трябва да бъдат придружени с документи за собственост, договори за наем, аренда или други документи, доказващи правното основание за ползване на земеделската земя.

За повече информация можете да се обърнете към служителите от Общинска служба по земеделие – Поморие

 

 

5 Отзиви

  1. Анастасия

    И аз сега нищо не разбрах – трябва да отида в общината да си подам заявление(декларация), че не желая земята ми да се обработва. а ако я обработвам да дам сведения "как"? Ако не подам декларация това означава ли, че давам мълчаливото си съгласие земята ми да се използва?

  2. Крайно неясно написано. Някой компетентен по темата би трябвало да се изкаже.

  3. Димитър

    Според мен съвсем умишлено е написано с такива завъртяни термини за да може масово хората да не подадат правилните декларации.

  4. Драги съграждани

    Това е поредната далавера на Ваньо Баничката и Динко Пицата. Да могат догодина пак да заграбват и изкореняват чужди земи и лозя. Както беше тази година със изкоренените лозя и заграбени земи от този нагъл Несебърски съветник и със съдействието на нашият Баничар. Какво ги чака прокуратурата- нещо няма резултат.

  5. Какво трябва да направят собственици отдали земята за обработване на земеделската кооперация или друг арендатор, моля?