Златко Димитров-изп.директор на „Слънчев бряг”АД: Проявите на балконинг са опасни

zlatko_dimitrov-Г-н Димитров, настоящия сезон ще премине под знака на честването на 55-годишнината на тк „Слънчев бряг”. Рожденият му ден по традиция се чества на 8 юни, когато е регистриран  първият чуждестранен турист. Първият работен ден на първия директор на ДСП „Балкантурист”-Несебър Анастас Каролев обаче е бил на 28 май 1959.Тогава ръководният от него екип,  натоварен на автобус с ремарке,от Бургас пристига в Слънчев бряг.Разполагат се в две палатки и от там започва оперативното ръководство на първия сезон на комплекса.

С какво се характеризира вече настъпилия сезон, какви са очакванията за него?

– Преди да отговоря по същество,бих искал още веднъж да отправя думи на признателност, макар че вече го направих на поздравителния концерт в Летния театър на Бургас, към пионерите в изграждането на комплекса: проектанти, конструктури, строители и шофьори участвали в наливането на основите на първите обекти, на първите екскурзоводи, хотелиери и ресторантьори, обрекли съдбата си на Слънчев бряг. Искам да им благодаря от името на ръководството на дружеството, и от мое име, за приноса им в развитието на най-големия ни туристически комплекс.

А сега конкретно  на въпроса Ви. Със сигурност не им е било лесно и на ръководителите и на личния състав на оня 28 май преди 55 години.Те са започнали така да се каже на гола поляна. И с течение на времето са изградили национален комплекс с международно значение.

Ако се направи съпоставителна характеристика на първия и настощия 55 сезон на комплекса, то първото нещо, което трябва да бъде отчетено е много по-ранното пристигане на чуждестранни туристи.

Първите организирани туристи от Израел пристигнаха с чартърен полет още на 8 април, а австрийските- на 23 април, като до края на м.май техният брой е над 6 500. По-ранното пристигане на туристи, според мен, е една от предпоставките за силен и успешен сезон на курорта „Слънчев бряг”, а като цяло и за поминъка на хората от общината и региона.

 

– Наистина, всеки, който се разходи по алеите на комплекса може да  види, че те все повече се изпълват с туристи.Там обаче действат и представителите на крими контингента от близо и далеч. По-какъв начин се осигурява  сигурността на нашите и чуждестранни туристи?

– През лятото „Слънчев бряг” де факто става така да се каже  втория по големина град в България. За осигуряване сигурността и безопасността на пребиваващите туристи от вътрешността на страната към местното полицейско управление се командироват стотина полицаи. Те патрулират, както по алеите, така и по плажната ивица, което действа респектиращо,заедно с осъществяваното видеонаблюдение на територията на източната част на комплекса.

 

– В разговора ни вече стана дума, че сигурността на туристите е основен приоритет за ръководството на дружеството. Заради зачестилите случаи на злоупотреба с алкохол, довели до нещастни последици, по време на Вашия мандат на управление се приеха правила за осъществяването на бар кроловете.Каква е тяхната ефективност с оглед сигурността на туристите?

През последните няколко сезона туристическият сегмент на това мероприятие, т.н. бар кролове все повече се разширява,най-вече сред младите чуждестранни летовници. На един определен етап обаче се установи, че мероприятието трябва да се регулира за да се избягнат пиянските ситуации на участниците в него. Така се стигна до приемането и прилагането на правилата за бар кроловете. Смятам, че от прилагането на тези правила има ефект, тъй като за 2012 случаите на т.н. балконинг бяха 9, а за миналия сезон само 2.

И през това лято ще се стремим към по-строг и системен контрол при провеждането  на бар кроловете.Организаторите им  ще трябва да имат задължително лиценз за туроператорска дейност и да спазват редица правила при предвижването на групите по съответния маршрут.При констатирани нарушения на общите условия ще бъде прекратявано правото на организаторите да продължат да осъществяват тази дейност.

 

За някои балконинга е хоби-спорт, за други-начин на самоубийство. Но след употреба на алкохол и наркотици, практикуването му застрашава живота и сигурността на нищо не подозиращи туристи. По какъв начин ще се санкционират изпълнителите на прояви от този род?

– Подобни прояви наистина застрашават сигурността на околните, но няма на какво основание  да се налагат глоби на скачащите от терасите на откритите хотелски комплекси. За да се налагат санкции на практикуващите рисковото занимание е необходимо да има нарушение на нормативната уредба. В противен случай няма законово основание за наказателни мерки.

Като изп. директор съм информирал посланиците на съответните страни за случващото се в комплекса, в резултат на действията на пребиваващи туристи от техните страни. Правим всичко според възможностите се да ограничим балконинг-проявите,още повече,че те водят до смъртни случаи. Това обаче няма как да се случи, чрез глоби. За настоящото лято вече е в ход специална информационна кампания,която ще се води  чрез туроператорите на територията на източната зона на комплекса.

 

 – Друг аспект за сигурността на туристите е контролът върху достъпа на МПС в източната зона на комплекса.Той обаче се приема нееднозначно.По какъв начин ще бъде осъществяван през това лято?

– Първо,с контрол на достъпа на  таксиметровите автомобили,чийто брой в източната зона на комплекса за този сезон е редуциран от 350 на 200. Чрез органите на МВР е обезпечена охраната за сезона като за това е подписан съответния договор. Видеонаблюдението работи на пълен режим. Подписан договор и с охранителна фирма, която ще дежури на контролните пунктове м източната зона на комплекса. На 8-те КПП-та камерите ще разчитат регистрационните номера на превозните средства. Заведения, магазини и хотели ще бъдат зареждани само в определени часове. Графикъкт за това е публикуван в официалния сайт на дружеството.

– Собствеността на инфраструктурата на „Слънчев бряг”АД периодично поражда дебати по нейното стопанисване, които стигнаха и до съда.Какви са вариантите за решение на този превърнал се в годините исторически проблем?

– Конкретно за съдебното дело,съдът на втора инстанция е отхвърлил иска на Община Несебър относно собствеността върху инфраструктурата в източната зона на комплекса.

Относно бъдещето стопанисване на инфраструктурата,ние като Съвет на директорите на „Слънчев бряг”АД сме предложили 7 /седем/ варианта на министъра на икономиката и енергетиката още на 9 май 2011 г. Има и заповед на изп.директор на Агенцията по приватизация за изготвяне на информационен меморандум и приватизационна оценка на остатъчния капитал на дружеството,но точно кой от вариантите ще се приложи е от компетенциите на принципала.

– В дневния ред на насроченото Общо събрание на акционерите /ОСА/ има точка за смяна на действащия Съвет на директорите /СД/, на който Вие в продължение на 4 години бяхте председател и изп.директор. На 23 декември м.г. ОСА взе решение за смяна на СД, но съдът отказа да го впише. Бяха заведени дела, които и понастоящем са „висящи”, а по този начин Вашия мандат се продължи. Как влияе тази обстановка на несигурност върху финансово-икономическото състояние на дружеството?

Като СД сме се старали приходната част да бъде положителна. Отчетът на дружеството за 2013 пред ОСА показва 1 600 000 лв. загуба, от които 1 900 000 са амортизационните отчисления. Това означава,че ако се махне константата-амортизации, дружеството би било на печалба от 300 000.

Анализът ни  показва,че за този отчетен период все още не може да се преодолее загубата от амортизационни отчисления, но са преодолени преките ни загуби по отношение на разходите, които да не можем да покрием.

На тези,които ще бъдат избрани на ОСА на 23 юни като СД, пожелавам да подобрят още повече състоянието на дружеството и дано при техния мандат да се разреши статутът на „Слънчев бряг” АД, защото най-важното е инвестиране в туристическа инфраструктура, за което трябва финансиране.

 

                                                                            Интервю на Максим МОМЧИЛОВ