Вие сте тук: Начало » Актуално » Предприемат мерки за възстановяване на трафика в засегнатите райони

    Предприемат мерки за възстановяване на трафика в засегнатите райони

    Министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева е разпоредила на агенция Агенция „Пътна инфраструктура“ да предприеме всички мерки за възстановяване на трафика в пострадалите от наводненията и обилни валежи райони на страната, както и за максимално бързо отстраняване на щетите, причинени от бедствието. Министърът поддържа непрекъсната връзка с ръководството на Агенция „Пътна инфраструктура“.

    В област Велико Търново две мостови съоръжения на път І-5 Русе-Велико Търново са в аварийно състояние. Участък от път ІІ-55 /подхода към прохода на Републиката/ е прекъснат в района на Килифарево. Около 200 м. от пътя е разрушен от приливна вълна и е непроходим. Проходът на Републиката е затворен. До възстановяване на движението шофьорите на тежкотоварни автомобили, пътуващи от Северна към Южна България, трябва да преминават през прохода Шипка. Тежкият трафик от Южна към Северна България е насочен през Ришки и Котелски проход. Южният пътен възел на Велико Търново беше залят от около метър вода. Нивото в момента е спаднало и аварийните екипи почистват наносите.

    В област Габрово има проблеми с подпорните стени на пътя Трявна-Дряново. Целият трафик е пренасочен през прохода Шипка.

    В област Добрич има затворени пътища в следствие на преливане на реки и обилните валежи. Ограничено е движението по път ІІ-27 Добрич – Балчик, ІІ-71 Добрич – Оброчище, път ІІІ-902 Оброчище – Рогачево – Кичево – Варна и по път І-9 Варна-Балчик в района на Кранево. Движението по останалата част от републиканската пътна мрежа в област Добрич е нормализирано.

    В област Варна към настоящия момент няма регистрирани щети по републиканската пътна мрежа и затворени републикански пътища.

    Веднага след оттичане на водите екипи на Агенция „Пътна инфраструктура“ ще започнат огледи на пътната мрежа в областите Варна, Добрич, Габрово и Велико Търново, за да се направи оценка на състоянието на пътната мрежа, нанесените щети и мерките, които ще се предприемат в максимално кратки срокове за възстановяването й.

    Информацията за обходните маршрути се публикува своевременно на интернет страницата на Агенция „Пътна инфраструктура“. Информация за състоянието на РПМ може да се подава и получава от Ситуационния център на АПИ на тел.: 0700 130 20.

    “Геозащита”-Варна информира, че към момента не е установено активизиране на свлачищни процеси в регистрираните свлачища в областите Варна, Добрич, Бургас, Сливен, Ямбол и Шумен. Предвид усложнените метеорологични условия “Геозащита” – Варна продължава засиленото наблюдение.

    Министерството на регионалното развитие (МРР) като принципал на ВиК дружествата с държавно участие следи за състоянието на 9 от язовирите, които приоритетно се използват за питейно водоснабдяване. Към настоящия момент няма регистрирана опасност от неконтролирано преливане на язовирите:

    •        язовир „Студена”, стопанисван от „В и К” ООД, гр. Перник;

    •        язовир „Среченска бара”, стопанисван от „В и К” ООД, гр. Монтана;

    •        язовир „Христо Смирненски”, стопанисван от „В и К” ООД, гр. Габрово;

    •        язовир „Боровица”, стопанисван от „В и К” ООД, гр. Кърджали;

    •        язовир „Камчия ”, стопанисван от „В и К” ЕАД, гр. Бургас;

    •        язовир „Ясна поляна”, стопанисван от „В и К ” ЕАД, гр. Бургас;

    •        язовир „Ново Паничарево”, стопанисван от „В и К ” ЕАД, гр. Бургас

    •        язовир „Йовковци“, стопанисван от „ВиК – Йовковци” ООД, гр.В. Търново;

    •        язовир „Асеновец“, стопанисван от „В и К ” ООД, гр. Сливен.

    От ВиК дружествата се осъществява непрекъснат мониторинг на състоянието на деветте язовира.

     

    Горе