Антифашисти се събраха на поклонение пред паметника на Николай Лъсков в Козичино

IMG_2454

На 23 юни се навършиха 70 години от гибелта на Николай Лъсков – командир на партизанския отряд „Народен юмрук”.По този случай антифашисти от общините Бургас, Несебър, Поморие и Руен поднесоха венци и цветя пред паметника на партизанския командир. Поклонението пред паметника, на което присъстваха много от жителите на селото, бе организирано по инициатива на Общинския съвет на БСП  и Българския антифашистки съюз в Поморие. Слово за живота и делото на Николай Лъсков произнесе председателят на партията в Поморие  Никодим Стоянов.

Заедно с представители на обществеността и потомци на антифашисти от 4-те общини, венци и цветя пред паметника на Николай Лъсков поднесоха: ексобластният управител на Бургаска област Любомир Пантелеев, народните представители Атанас Зафиров и Ива Кусева, председателят на Областния съвет на БСП – Бургас Николай Тишев, представители на партийните структури на БСП от Бургас, Несебър, Поморие и Руен, граждани от Руската федерация.

Честването на паметта на командира на партизанския отряд «Народен юмрук» продължи с емоционалния разказ на очевидеца на неговите последни часове Златин Кънев от Козичино. Той припомни,че паметникът- дело на скулптора Владимир Гиновски и на арх. Михаил Манев, е издигнат в селото през 1983. През последните години грижата за съхраняването на паметника се осъществява от общественици в селото, които са осигурили и средствата за оградата край него.

След разказа на ветерана, в читалищния салон бе изнесена  литературно-музикална програма, която бе аплодирана от представители на 4 поколения. На първия ред сред гостите бе и дъщерята на Яна и Николай Лъскови-Аелита. Тя пристигна от Несебър, придружавана от екскмета на Община Несебър Васил Киров, Росица Тулева и Тодор Велков. Потомци на участниците в антифашиската борба  /пре/разказаха спомени на своите предци. Както и на другите поклонения досега, те могат да се обобщят с три думи: «Никога повече фашизъм».

                                                                                 Максим МОМЧИЛОВ

IMG_2451

2 Отзиви

  1. Велика

    ЗлатИн Кънев** 🙂

  2. «Никога повече фашизъм» буххахаха по-скоро «Никога повече комунизъм».
    Партизани = ТЕРОРИСТИ