Ще оценим след време това, което премиерът Орешарски е направил, заяви Цветлин Йовчев

Всички ще съжаляваме за Орешарски и ще оценим след време това, което е направил и това, което още е могъл да направи в една такава тежка ситуация, заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев в сутрешния блок на НТВ. „Най – лесното нещо за него би било, ако той веднага си беше хвърлил оставката. Но тук е въпрос на политическа коректност и на отговорност какво ще се случи. Не бих казал, че до момента е бил с вързани ръце и мисля, че той го показа“, добави вицепремиерът. По думите му едно правителство се оценява по това какво е свършило за хората. „Трябва да намерим формулата, в която да има повече стабилност в обществото“, каза още Йовчев.

По отношение на бедствието миналата седмица вицепремиерът беше категоричен, че всичко, което трябваше да бъде направено от държавата по планове, тя го направи още от първия момент. Йовчев подчерта, че трябва непрекъснато да се повишават възможностите за предварителна реакция. Той акцентира върху две основни насоки. Едната е технологичното и техническо повишаване на капацитета. „Това се прави. Вече имаме 170 автомобила и 150 помпи. Благодарение на тази техника успяхме много по-ефективно и по-бързо да реагираме“, каза Йовчев. На второ място той изтъкна организацията на работа. „При подаване на сигнал, веднага беше организирано наблюдаване на водоизточниците на язовирите. Благодарение на тази организация евакуирахме хората от Ботево и Ново Ботево, за да не се случи трагедия при скъсване на стената. Процесът беше контролиран“ подчерта вътрешният министър. По думите му съгласно европейските директиви до 2014 трябва да бъде изготвен регистър на критичните инфраструктури. Това са мостове и пътища, които при нарушение на нормалното им функциониране могат да застрашат хората. Освен това до 2015 година трябва да се изготвят планове за действие при кризи.

„Продължаваме да работим, всички екипи и ресурси работят непрекъснато“ каза Йовчев и подчерта, че армията се е включила активно в най- тежките моменти. По думите му от тук нататък организацията на възстановителните работи е в ръцете на местните власти. Те трябва да организират работата с доброволците, процеса на събиране и разпределяне на помощите.

На въпрос относно Фонда за бедствия и аварии заместник министър-председателят отговори, че в момента Гражданска защита съдейства на местните власти за оценка на щетите и подготовка на документите. Министърът добави, че след приключване на започналите вече огледи и оценки за щетите, ще се направи и по-бързо заседание на Комисията за възстановяване и подпомагане към МС. Според вицепремиера хората могат да очакват подпомагане, но едва ли в такава степен, в която могат да си покрият абсолютно всички щети.